Μελέτη για την παχυσαρκία στους κατοίκους της Ανατολικής Μάνης

Μελέτη για την παχυσαρκία στους κατοίκους της Ανατολικής Μάνης

Ιδιαίτερο πρόβλημα στον πληθυσμό που μελετήθηκε φαίνεται να αποτελεί η παχυσαρκία, όπου περίπου 2 στους 10 άνδρες και 3 στις 10 γυναίκες ήταν παχύσαρκοι, ενώ 7 στους 10 άνδρες και 8 στις 10 γυναίκες είχαν κεντρικού τύπου παχυσαρκία, η οποία ενοχοποιείται ακόμα περισσότερο για τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

Η σωματική δραστηριότητα είναι βασικός παράγων της καλής καρδιακής λειτουργίας. Δυστυχώς όμως, αυτή φθίνει με την ηλικία, και σύμφωνα με διεθνείς μελέτες, περίπου 8 στους 10 ηλικιωμένους φαίνεται να “απολαμβάνουν” την καθιστική ζωή.

• Στη μελέτη της περιοχής της Ανατολικής Μάνης τα ποσοστά καθιστικής ζωής ήταν 86% στους άνδρες και στις γυναίκες, 

- σε αντίθεση με τα ποσοστά στις υπόλοιπες νησιωτικές περιοχές της μελέτης, όπου η καθιστική ζωή περιοριζόταν στο 54%. 

Τα χαμηλά ποσοστά σωματικής δραστηριότητας που παρατηρήθηκαν στον πληθυσμό της Μάνης που μελετήθηκε, έρχονται σε συμφωνία με τα υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας και καταδεικνύουν την επιτακτική ανάγκη παρέμβασης από την πολιτεία και τους φορείς Υγείας, για ενίσχυση προγραμμάτων σωματικής δραστηριότητας στην ηλικιακή ομάδα των άνω των 65 ετών συμπολιτών μας.

Το κάπνισμα αφαιρεί χρόνια από τη ζωή και επιβαρύνει την “ποιότητά” της. Σε αντίθεση με τον μέσο ενήλικα ελληνικό πληθυσμό όπου περίπου το 45% των ανδρών και το 35% των γυναικών καπνίζουν, 

• οι ηλικιωμένοι της περιοχής της Μάνης δήλωσαν καπνιστές σε ποσοστό 27% οι άνδρες και 7% οι γυναίκες. Παρόμοια ποσοστά αναδείχθηκαν και στις υπόλοιπες νησιωτικές περιοχές της μελέτης. 

- Δυστυχώς όμως, ένα επιπλέον 63% των ανδρών και 9% των γυναικών της Μάνης δήλωσαν ότι ήταν καπνιστές στο παρελθόν. 

O ρόλος των διατροφικών συνηθειών έχει μελετηθεί πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια και η προστατευτική σχέση της υγιεινής διατροφής όσον αφορά την ανάπτυξη καρδιαγγειακής νόσου ή μορφών καρκίνου έχει αναδειχθεί σε πάρα πολλές μελέτες. 

Επίσης, ολοένα και πληθαίνουν οι μελέτες που αναδεικνύουν την προστατευτική επίδραση συγκεκριμένων ομάδων τροφίμων, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής άλεσης, αλλά και υγιεινών διατροφικών προτύπων, όπως η Μεσογειακή διατροφή, στην μείωση της νοσηρότητας, στην αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης και στην επίτευξη του στόχου που είναι η “υγιής” γήρανση.

Αναφορικά με τις διατροφικές συνήθειες των κατοίκων της Μάνης που μελετήθηκαν, 

• ο βαθμός προσκόλλησης στην παραδοσιακή Μεσογειακή διατροφή ήταν 56% (58% για τους άνδρες και 52% για τις γυναίκες), 

- ενώ για τους ηλικιωμένους από τις υπόλοιπες περιοχές της μελέτης ήταν 65% (με τα υψηλότερα ποσοστά να αναδεικνύονται στη Ζάκυνθο, Κρήτη και Ικαρία).

Οι ψυχικές παθήσεις αποτελούν πλέον σημαντικό προσδιοριστή της καρδιαγγειακής υγείας, με την κατάθλιψη να έχει προεξέχουσα θέση. Ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους η κατάθλιψη αποτελεί “μάστιγα”, με το 1% - 5% εξ αυτών να έχουν σοβαρή κλινική διαταραχή.

• Στη μελέτη MEDIS, και ειδικότερα στην περιοχή της Μάνης, τα ποσοστά της σοβαρής κατάθλιψης ήταν 3,7% στους άνδρες και 4,0% στις γυναίκες. 

Παρόμοια ποσοστά αναδείχθηκαν και στις υπόλοιπες νησιωτικές περιοχές της μελέτης. 

Στο πιο κάτω Σχήμα παρουσιάζονται τα ποσοστά κατάθλιψης, σε άνδρες και γυναίκες της περιοχής της Μάνης, και των υπολοίπων περιοχών της έρευνας. 

Όπως προκύπτει η κατάθλιψη δεν φαίνεται να επιπολάζει στον πληθυσμό των ηλικιωμένων της Μάνης, με τα ποσοστά της μέτριας και σοβαρής κατάθλιψης να είναι κατά πολύ μικρότερα από ότι στις υπόλοιπες περιοχές της μελέτης. 

 

Στοιχεία από την επιδημιολογική μελέτη MEDIS σε συνεργασία με το Κέντρο Υγείας Αρεόπολης

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.