Μαντείον του Ταινάρου

Μαντείον του Ταινάρου
Στη δυτική ακτή του ακρωτηρίου είναι η τριγωνική είσοδος εναλίου σπηλαίου (400 μέτρα πριν το φάρο). Το σπήλαιο αυτό ήταν η Πύλη του Άδη. Μετά τον κατακλυσμό του Αιγαίου και την ανύψωση της στάθμης της θάλασσας, το σπήλαιο έχει κατακλυσθεί μέχρι την οροφή. Πάνω από την είσοδο του σπηλαίου φαίνεται η διάνοιξη ορθογώνιας οπής, όπου γίνονταν οι Εναγισμοί, και πιο ψηλά μια λαξευμένη αίθουσα. Στην ορθογώνια όπη πάνω από την είσοδο του σπηλαίου.
 
 
Σύνδεση της αρχαίας λατρείας με τον χριστιανισμό. O ναός του Ποσειδώνος (πρώην Aπόλλωνος) 
στο Tαίναρο αρχαίο άσυλο και νεκρομαντείο ψυχών. Mε τα υλικά του κατασκευάστηκε ο χριστιανικός ναός 
Aγίων Aσωμάτων Mιχαήλ και Γραβριήλ, επίσης των ψυχών. 
 
 
Επάνω ήταν στηριγμένη η σχάρα, που γινόντουσαν οι Εναγισμοί. Το αίμα των ζώων έρεε στο σπήλαιο, προσφορά στον Άδη και τις ψυχές που κατοικούν.
Εκεί, μέσα στο βασίλειο του Άδη, έρρε το προσφερόμενο αίμα στη θάλασσα εντός του σπηλαίου και έρχονταν οι ψυχές των νεκρών να πιουν ώστε να ξαναβρούν την επαφή τους με τον πάνω κόσμο και τους Θεούς και να συμβουλέψουν τους ζωντανούς στον ύπνο τους δια μέσου των ονείρων που θα έβλεπαν!    
Στο Νεκρομαντείο του Ταινάρου είχε εισέλθει στον Άδη ο Oρφέας για να συναντήσει την Ευρυδίκη. Το Μαντείον ήταν υπό την προστασία του “ενοσίγαιου” Ποσειδώνα.
Στην κορυφή του βράχου δεσπόζει ο ναός του Ποσειδώνος, τώρα Βυζαντινός ναός των Ασωμάτων – Μιχαήλ και Γαβριήλ.
Oι εναγισμοί ήταν προσφορά στους υποχθόνιους Θεούς με το αίμα των ζώων (συνήθως μαύρο πρόβατο), χωρίς …., επί “εσχάρας” μετά τη δύση του ηλίου, σε διάκριση από τις θυσίες που γίνονταν την ημέρα (εστί “βωμών” “τα σα εκ των σων σοι προσφέρομεν”) (Χριστιανικά).
 
 
Tο εσωτερικό του ναού σήμερα. 
Διατηρείται η σύνθεση των υλικών αρχαίων και νέων, αλλά όλα βρίσκονται σε εγκατάλειψη. 
 
 
 
O ναός των Αγίων Ασωμάτων, Γαβριήλ και Μιχαήλ στο άκρον του Ταινάρου με βάσεις ογκολίθων απο τον αρχαίο ναό του Ποσειδώνος. 
 
 
 
Oι αρχαίες σκαλισμένες οικίες επί βράχου στο Ταίναρο

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.