Μάνη: Η αδιάλειπτος συνέχεια του Ελληνισμού στην περιοχή από τους κλασικούς χρόνους ως σήμερα

Μάνη: Η αδιάλειπτος συνέχεια του Ελληνισμού  στην περιοχή από τους κλασικούς χρόνους ως σήμερα
 ΜΑΝΗ: Εικόνα μιας άλλης εποχής(1993). Σπίτια της Τσεροβάς, στη «στείρα και ανεµοδαρµένη  Μάνη». Τα σπίτια όλα πέτρινα, φρουριακά. Οι δρόμοι μικροί, από πέτρα. Λιγοστοί οι άνθρωποι, λιγοστά τα δέντρα, τα λουλούδια, τα χρώματα - κυριαρχεί το σταχτί. . 
 
Μάνη: Η αδιάλειπτος συνέχεια του Ελληνισμού 
στην περιοχή από τους κλασικούς χρόνους ως σήμερα 
 
 
Με όποιον τρόπο κι αν ασχοληθεί κανείς με τη Μάνη, έχει αμέσως την αίσθηση ότι καταπιάνεται με κάτι ξεχωριστό, πρωτότυπο. 
Όταν, επίσης, απαριθμήσει τα χαρακτηριστικά του τόπου -όπως άλλωστε συμβαίνει παντού όπου πηγαίνουμε - βρίσκει ότι εδώ υπάρχει κάτι επιπλέον, μια αγνότητα. Αγνότητα που η Μάνη κατόρθωσε να διατηρήσει. 
Εύκολα αυτό μπορεί να αποδοθεί στο ότι απλώς η Μάνη άργησε να ακολουθήσει τη γνωστή εξέλιξη και αξιοποίηση. Οι λόγοι είναι μάλλον διαφορετικοί, οι αιώνες σ' αυτόν τον τόπο κύλησαν αλλιώς και σε άλλους ρυθμούς και πρέπει να επιδείξουμε προσοχή μεγάλη γιατί η «αξιοποίηση-' οδηγεί -αλλού ήδη οδήγησε- στην ευτέλεια και την υποβάθμιση. 
Έπειτα ο χρόνος έχει αφήσει τα σημάδια του καταστρέφοντας µνηµεία  πολύτιμα που θα πρέπει να μην τα µολύνουµε µε άστοχες επεμβάσεις. 
Ευτυχώς, υπάρχουν άνθρωποι που ασχολούνται με τη Μάνη με αγάπη, σεβασμό, μεράκι. Η ελπίδα είναι πως μέσα σε όλη αυτή την «εξέλιξη», που η Ελλάδα πολλαπλά υφίσταται, αυτοί θα είναι οι νικητές, δηλαδή η Μάνη. 
Μοναδική η πορεία της Μάνης μέσα στην Ιστορία, μοναδική και η φύση της. Ενώνοντας αυτά τα δύο και εκτός από την καταλυτική γοητεία που ασκούν, κατανοείς το είδος των ανθρώπων που αυτή η γη βγάζει καθώς και τα δηµιουργήµατά τους. Η αρχιτεκτονική τους, τα έθιμα, τα μοιρολόγια, η ανδρεία τους. 
Οι Μανιάτες πολεμούσαν πάντα, παντού και στη πρώτη γραµµή. 
Στα χρόνια της Επανάστασης του 1821 δεν θα ολιγωρήσουν ποτέ, σκληροτράχηλοι πολεμιστές θα συμβάλλουν τα μέγιστα στη τελική νίκη και θα τιμήσουν την μακραίωνοι ιστορία των προγόνων τους που ξεκινά από την αρχαία Σπάρτη. Η προσφορά τους στάθηκε παραδειγματική οπουδήποτε η Ελλάδα είχε ανάγκη. Είναι Μανιάτης ο αγωνιστής Ηλίας Τσαλαφατίνος, που το 1823 όταν του προσφέρουν βοήθεια για τις θυσίες του απαντά «είμαι φτωχός αλλά το έθνος είναι φτωχότερο» και είναι ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης που καταθέτει τη μαρτυρία του για την ομοιότητα των Μανιατών με τους τριακόσιους του Λεωνίδα. 
Αυτοί οι ατελείωτοι και θεόρατοι βράχοι, αυτό το πέτρινο τοπίο της Μάνης, φαίνεται να περιλαμβάνει και τις καρδιές των ανδρών και γυναικών που γεννιόνται σ' αυτή τη γη. Μια εποποιία της πέτρας. 
Αν κατανοήσουμε τι σημαίνει η Μάνη -και πρέπει- είναι ανάγκη να πάρουμε κάθε μέτρο για να προφυλάξουμε τα βουνά της, τη θάλασσα, τη σκληρή γραµµή των βράχων της, τα κάστρα. Να καταγράψουμε και να υπερασπισθούμε τη γλώσσα, τα μοιρολόγια, να δώσουμε ζωή μέσω της τέχνης. Όλα όσα χρειάζονται για να μην εκμαυλισθεί ο τόπος από τον τουρισμό. Να σώσουμε τη ψυχή της Μάνης. 
Η Μάνη είναι σαν μια παραμεθόριο περιοχή. Έχει τα δικά της σύνορα. Αξίζει να τα φυλάξουμε ...
 
ΚΩΣΤΗΣ ΒΑΤΙΚΙΩΤΗΣ 
 
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 
 

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.