Μάνη Αποσκιαδερή: Που θα πάτε

Μάνη Αποσκιαδερή: Που θα πάτε
 
 
Μάνη Αποσκιαδερή: Που θα πάτε
 
Η Μάνη έχει έκταση 1.800 τετρ. χλμ. και είναι ένα επιβλητικότατο άγριο βραχώδες τοπίο με λίγες ελιές και αρκετές φραγκοσυκιές. Εκεί, θα βρείτε υπέροχους μικρούς ορμίσκους και παραλίες, 250 χωριά και μικρούς οικισμούς, τους 98 από τους 118 παραδοσιακούς οικισμούς της Πελοποννήσου, 800 πυργόσπιτα, 7 κάστρα και πάνω από 1.000 βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες.
Για την ονομασία της υπάρχουν πολλές εκδοχές. Μία αναφέρει ότι προέρχεται από το περίφημο κάστρο της Μαΐνης, που κτίστηκε επί Λέοντα Σοφού, στις αρχές του 10ου αιώνα και πάνω σε αυτό ο Γουλιέλμος Βιλαρδουίνος έκτισε καινούργιο το 1248. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της Μάνης είναι τα πυργόσπιτά της. Στην ουσία, είναι τετράγωνοι μικροί πύργοι με στενά ορθογώνια παράθυρα, ίσα-ίσα να χωράει η κάννη του τουφεκιού. Ομως, λέγονται και πυργόσπιτα γιατί οι οικογένειες έμεναν εκεί μέσα.
Αξίζει να δείτε...
- τη Βάθεια, τον πιο γνωστό παραδοσιακό οικισμό της Μάνης. Η ανακαίνιση των πυργόσπιτών της από τον ΕΟΤ έβαλε τη Μάνη στον χάρτη των τουριστικών προορισμών.
- την Αρεόπολη, οιονεί πρωτεύουσα της Μάνης .
Κάντε μια βόλτα στα στενά της και δείτε την πλατεία της Επανάστασης και τον ναό των Ταξιαρχών.
- να περπατήσετε το Οίτυλο και να δείτε το κάστρο της Κελεφάς, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι. Από κάτω, στο Λιμένι, βρίσκεται το παλάτι των Μαυρομιχαλαίων.
- την Κοίτα, με τα πολλά της πυργόσπιτα - γι' αυτό την λένε και «Πολυπυργού». Εκεί, θα υπάρχει και ο ναός της Τουρλωτής, στους πρόποδες του βουνού, αφιερωμένος σε τρεις αγίους.
- τα σπήλαια του Διρού (Αλεπότρυπα, Καταφύγιο, Γλυφάδα), όπου η ξενάγηση γίνεται με βάρκα, αλλά και με τα πόδια. Οι σταλακτίτες και οι σταλαγμίτες τους είναι θέαμα μοναδικό.
- το φράγκικο κάστρο του Πασσαβά, κτισμένο τον 13ο αιώνα στα 11 χλμ. από το Γύθειο.
- τον Κότρωνα, και κάτω-κάτω το Πόρτο Κάγιο. Από εκεί σε 30΄ λεπτά πεζοπορία φθάνετε στον Φάρο στο Ταίναρο (κάβο Ματαπάς). Ο φάρος κατασκευάστηκε από τους Γάλλους το 1882.
Στο Ταίναρο στη θέση Στέρνες υπήρχε ναός του Ποσειδώνα, το ψυχοπομπείο και κατά παράδοση η Πύλη του Αδη. Αυτό είναι και μία από τις εκδοχές για το από πού έλκει το όνομά της η Μάνη. Από τη λατινική λέξη manes, που σημαίνει ψυχή.
- το νησάκι Κρανάη ή Μαραθονήσι, όπου κατά την παράδοση πέρασαν την πρώτη τους νύχτα ο Πάρις με την Ωραία Ελένη. Εκεί βρίσκετε και το μουσείο Τζανή Τζανετάκη, στον ομώνυμο πύργο.
- την Καστάνια στον πρωην Δήμο Σμύνους για λόγους ιστορικούς. Εκεί σκοτώθηκε ο Κων/νος Κολοκοτρώνης, πατέρας του Θεόδωρου σε μάχη με τους Τούρκους.
 
Χρήσιμες πληροφορίες
 
Πώς θα πάτε:
 
Με το «καλό» σας αυτοκίνητο θα διανύσετε 280 χλμ. και θα βρεθείτε στην όμορφη Μάνη μέσω Γυθείου. Δεν σας συνιστώ μέσω Καλαμάτας γιατί είναι πιο μακρύς ο δρόμος και του αρέσει να ταλαιπωρεί τους οδηγούς!
 
Πού θα μείνετε:
 
«Κάστρο Μαΐνη», Αρεόπολη, τηλ. 27330-51.238, www. kastromaini. gr
Ξενοδοχείο ΤΡΑΠΕΛΑ, Αρεόπολη, τηλ. 27330-52.690 & 27330-51.370, www. trapela. gr
KOTRONAS BAY, Κότρωνας, τηλ 27330-21.340, 21.402/3, www. kotronasbay. gr
«Πυργος Τσιτσιρή», Σταυρί, τηλ. 27330-56.298
Παραδοσιακός Ξενώνας ΕΛΙΞΗΡΙΟΝ, Καραβοστάσι Οιτύλου, τηλ.: 27330-59.275, 6932233310/11, www. mani-elixirion. gr
 
Πού θα φάτε:
 
Στην Αρεόπολη για παραδοσιακά μαγειρευτά. Στην «Καμπινάρα», στην παραλία του Διρού, επίσης πολύ ωραία μαγειρευτά, όπως και πολύ καλό κοκκινιστό στο κουτούκι του «Μπαρμπα-Πέτρου» στην Αρεόπολη.
Για ψάρι στον «Γιαλό» στο Αρχοντικό, στον «Τάκη» στο Λιμένι, στο «Πόρτο» στο Πόρτο Κάγιο και στον «Μαύρο Πειρατή» στο Νέο Οίτυλο.κ.λ.π.
 
 
 
 
 

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.