Λαλάγγια παραδοσιακά

Λαλάγγια παραδοσιακά

Στην Λακωνία - τόπο καταγωγής μου - συνηθίζουμε να φτιάχνουμε τις γνωστές λαλαγγίδες ή λαλάγγια ή ακόμα και καλιχέρες όπως τις έλεγε η γιαγιά μου .

Σύμφωνα με τον Μπαμπινιώτη η ονομασία λαλαγγίδες προέρχεται από την λέξη λαλάγγη, που σημαίνει τηγανίτα.

Τα παλιά χρόνια τις έφτιαχναν συνήθως τις γιορτές - κυρίως τα Χριστούγεννα, σε μεγάλες ποσότητες, γιατί τις πήγαιναν και σαν γιορτινό κέρασμα σε άλλα σπίτια.

Τώρα πλέον περισσότερο τις φτιάχνουν οι φούρνοι στην Λακωνία και στην Αθήνα, παρά στα σπίτια!

Τη συνταγή που σας δίνω την έχω από την μαμά μου αλλά η ποσότητα των υλικών είναι προσαρμοσμένη στις δικές μας ανάγκες.

Αρκεί να σας πω ότι η αρχική ήταν για 3 κιλά αλεύρι!!!!! Ήδη με το ένα κιλό αλεύρι γεμίζουμε δύο μεγάλες σαλατιέρες, φανταστείτε πόσα λαλάγγια θα δώσουν τα τρία κιλά !!

 Υλικά

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 μαγιά φρέσκια των 25 γρ

110 ml χλιαρό νερό (1/2 ποτήρι νερού)

160 ml γάλα (3/4 ποτήρι νερού)

160 ml sprite (3/4 ποτήρι νερού)

παλαιότερα έβαζαν γκαζόζα

160 ml λάδι (3/4 ποτήρι νερού)

1 αυγό

1 κουταλιά σούπας κοφτή αλάτι

Εκτέλεση

Ξεκινάμε να φτιάχνοντας πρώτα το προζύμι.

Ζεσταίνουμε ελάχιστα το νερό και το ρίχνουμε πάνω στην μαγιά, διαλύουμε και ανακατεύουμε πολύ καλά με τα δάκτυλα μας.

Προσθέτουμε μισό ποτήρι αλεύρι το οποίο παίρνουμε από αυτό που έχουμε για το ζύμωμα.

Τυλίγουμε το μπωλ με μεμβράνη και τ’ αφήνουμε σ’ ένα ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί και να κάνεις τρυπούλες στην επιφάνεια. Περίπου ένα τέταρτο με μισή ώρα.

Παράλληλα ρίχνουμε το λάδι στο αλεύρι, το τρίβουμε και το αφήνουμε όση ώρα φουσκώνει το προζύμι να απορροφήσει το αλεύρι όλο το λάδι.

Όταν το προζύμι είναι έτοιμο, το ρίχνουμε στην λεκάνη με το αλεύρι και προσθέτουμε το γάλα και το sprite.

Χτυπάμε το αυγό με μια κουταλιά γάλα και το ρίχνουμε και αυτό στο μείγμα. Ζυμώνουμε πολύ καλά μέχρι να έχουμε μια ωραία ελαστική ζύμη.

Σκεπάζουμε την ζύμη με ένα μάλλινο ύφασμα και το αφήνουμε σε ένα ζεστό μέρος μέχρι να φουσκώσει για περίπου μία έως μιάμιση ώρα.

Όταν είναι έτοιμη η ζύμη κόβουμε μπαλιτσες απο την ζύμη και πλάθουμε ψιλά κορδονάκια σε ότι μέγεθος θέλουμε.

Σε μια κατσαρόλα έχουμε βάλει μπόλικο λάδι (μισό ελαιόλαδο – μισό σπορέλαιο) και το αφήνουμε να κάψει καλά.

Παίρνουμε ένα κορδόνι, το τυλίγουμε σε μια πηρούνα και το ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα Τηγανίζουμε μέχρι να χρυσίσουν και από τις δύο πλευρές.Τα τοποθετούμε για λίγο σε πιατέλα που έχουμε στρώσει με χαρτί κουζίνας για να στραγγίσουν τα λάδια. Τα απολαμβάνουμε με φέτα, με κεφαλογραβιέρα, με κασέρι ή ακόμα και σκέτα!

ΤΙΡ: Το νερό που θα χρησιμοποιήσουμε για το προζύμι, πρέπει να είναι ελάχιστα χλιαρό. Εάν είναι πολύ ζεστό καίγεται η μαγιά.

Η λεκανίτσα που θα βάλουμε το προζύμι όπως και η λεκάνη που θα ζυμώσουμε, να προσέξετε να είναι πλαστική ή κεραμική.

Πρέπει να αποφεύγουμε το inox γιατί κρυώνει την ζύμη και δεν την αφήνει να φουσκώσει γρήγορα.

Καλή επιτυχία!

 Μέτη

 Πηγή

Άλλη εκδοχή από την Έξω Μάνη

Λαλάγγια

'Τα λαλάγγια (ή τηγανίτες) φτιάχνονται στη Μάνη τα Χριστούγεννα αλλά μπορεί κανείς να τα βρει όλο το χρόνο. Τρώγονται με αλμυρό τυρί και διατηρούνται έξω από το ψυγείο για πολλές μέρες. Η γιαγιά μου πάντα έλεγε ότι όσα κιλά αλεύρι βάλεις στη ζύμη τόσες κούπες λάδι πρέπει να προσθέσεις. Αυτή η συνταγή είναι για ένα κιλό, αλλά η νοικοκυρά είναι ελεύθερη να κάνει τις προσθέσεις της!'

κυρία Στασινή Ξυδέα από τη Σαϊδόνα Μεσσηνίας.

 

Υλικά

1 φακελάκι ξερή μαγιά

1 ποτήρι χλιαρό νερό

1 κιλό αλεύρι

1 φλιτζάνι λάδι

λίγα κανελογαρύφαλλα

αλάτι

Εκτέλεση

Βάζουμε τη μαγιά σε νερό και προσθέτουμε το ένα τέταρτο από το αλέυρι.

Ζυμώνουμε το μείγμα και το αφήνουμε να φουσκώσει (περίπου μία ώρα).

Μετά ρίχνουμε τα μπαχαρικά και το αλάτι (όσο θέλει η κάθε νοικοκυρά) και έπειτα εναλλάξ το υπόλοιπο αλεύρι και το λάδι.

Τρίβουμε τη ζύμη ώσπου να γίνει ψίχουλα. Διαμορφώνουμε το ζυμάρι σε φρατζολάκια, στο μέγεθος ενός καρπού, τα οποία κόβουμε κάθετα, ενώ κάθε ένα κομμάτι το πλάθουμε σαν μακαρόνι, στο πάχος ενός δαχτύλου. Μετά διπλώνουμε το κάθε κομμάτι στο χέρι, και το τηγανίζουμε σε μία βαθιά κατσαρόλα σε λάδι που έχει κάψει καλά.

 

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.