Κόκκινο κρασί και μαύρη σοκολάτα «φρενάρουν» το Αλτσχάιμερ

Κόκκινο κρασί και μαύρη σοκολάτα «φρενάρουν» το Αλτσχάιμερ

Μια ουσία (ρεσβερατρόλη) που υπάρχει στο κόκκινο κρασί και μαύρη σοκολάτα φαίνεται να επιβραδύνει τη συσσώρευση στον εγκέφαλο του βήτα αμυλοειδούς, μιας πρωτεϊνης που παίζει-ρόλο κλειδί στη νόσο Αλτσχάιμερ.

Όπως αναφέρουν Αμερικανοί επιστήμονες με δημοσίευσή τους στο περιοδικό Neurology, η ρεσβερατρόλη σε μεγάλες ποσότητες επιβραδύνει την αύξηση του βήτα αμυλοειδούς στον εγκέφαλο, συνεπώς μπορεί μελλοντικά να αξιοποιηθεί ως ένα πρόσθετο «όπλο» εναντίον της μέχρι σήμερα ανίατης νευροεκφυλιστικής ασθένειας.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο πειράματος, οι ερευνητές, χώρισαν σε 2 ομάδες εθελοντές με ήπια έως μέτρια νόσο Αλτσχάιμερ. Η μία ομάδα έπαιρνε ένα γραμμάριο καθαρής συνθετικής ρεσβερατρόλης σε μορφή χαπιού δύο φορές ημερησίως ενώ η άλλη ομάδα έπαιρνε placebo (ψευδο-φάρμακο).

Όπως διαπίστωσαν, όσοι έπαιρναν το ψευδο-φάρμακο, εμφάνισαν μείωση του βήτα αμυλοδειδούς στο αίμα τους, μια ένδειξη συχνή στην αρχή του Αλτσχάιμερ, που δείχνει ότι η «ύποπτη» πρωτεϊνη έφευγε από το αίμα και συγκεντρωνόταν στον εγκέφαλο των ασθενών. Αντίθετα, σε όσους είχαν πάρει τη συνθετική ρεσβερατρόλη το επίπεδο της πρωτεϊνης στο αίμα τους δεν μειώθηκε καθόλου, συνεπώς δεν υπήρχε και ανάλογη συσσώρευση στον εγκέφαλό τους.

Ωστόσο, για την επιβεβαίωση των πορισμάτων και της ευεργετικής επίδρασης της ρεσβερατρόλης στον εγκέφαλο, οι επιστήμονες αναφέρουν πως χρειάζονται περαιτέρω μελέτες και πειράματα.

Πηγή: stogiatro.gr

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.