Κρεμμυδοπιτάρια Μάνης

Κρεμμυδοπιτάρια Μάνης
 
Κρεμμυδοπιτάρια: Προετοιμασία-παρασκευή: 1 ώρα. Αναμονή: 30'
 
Κρεμμύδες ονομάζουν ένα είδος άγριου χόρτου που φυτρώνει στο μεσομανιάτικο χωριό Δρυ. Είναι αξιοπερίεργο το ότι τα γειτονικά χωριά δεν τις μαγειρεύουν, γιατί δεν υπάρχουν εκεί. Μοιάζουν με φύλλο χλωρού σκόρδου και έχουν μυρωδιά και γεύση κρεμμυδιού. Τις κάνουν πίτες και πιτάκια. Τη συνταγή μας έδειξαν οι κυρίες Παναγιώτα Μοσχοφίδη και Γκλόρια Μαριόλη στο Δρυ.
 
Υλικά (για 15 πιτάκια)
Για το φύλλο
• 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• περίπου 300 ml νερό
• 1 πρέζα αλάτι
• 2-3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
 
Για τη γέμιση
• 30 ml ελαιόλαδο
• 1 κουτ. γλυκού αλάτι
• 500 γρ. κρεμμύδες ή μείγμα από φρέσκα κρεμμυδάκια (το λευκό και το πράσινο μέρος) και καυκαλήθρες (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια), ψιλοκομμένα
• λάδι για το τηγάνισμα
 
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, ρίχνουμε το αλ΄τι και το λάδι, προσθέτουμε το νερό και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθεί όλο το νερό στη ζύμη.
Ζυμώνουμε ζωηρά για 5 λεπτά, μέχρι η ζύμη να ξεκολλάει από τα χέρια μας.
Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο αλεύρι ακόμη, σε περίπτωση που κολλάει η ζύμη. Πλάθουμε το ζυμάρι σε μια μπάλα και το αφήνουμε μέσα στο μπολ, σκεπασμένο, να «ξεκουραστεί» για περίπου 30 λεπτά. Παράλληλα, ετοιμάζουμε τη γέμιση.
Πλένουμε τα χόρτα, κόβουμε ελαφρώς τις άκρες και τα ψιλοκόβουμε. Προσθέτουμε το αλάτι και το ελαιόλαδο και με τα χέρια τα τρίβουμε για να μαραθούν. Αν βγάλουν πολλά υγρά, τα σουρώνουμε.
Μετά ξαναζυμώνουμε το ζυμάρι για 1 λεπτό και πλάθουμε σε μπαστούνι.
Κόβουμε σε 15 μικρά κομμάτια, ισομεγέθη. Αλευρώνουμε τον πάγκο και ανοίγουμε με τον πλάστη μικρά φύλλα ζύμης, με διάμετρο περίπου 10-12 εκ.
Βάζουμε 1-1,5 κουτ. γλυκού γέμιση στο φύλλο, την απλώνουμε και τα κλείνουμε, διπλώνοντάς τα. Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.
Βάζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ένα αντικολλητικό τηγάνι και προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο. Μόλις ζεσταθεί πολύ καλά το λάδι, βάζουμε τα κρεμμυδοπιτάρια στο τηγάνι λίγα-λίγα και τα τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσει καλά το φύλλο και από τις δύο πλευρές, γυρίζοντάς τα συχνά. Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε και άλλο λάδι για τις επόμενες δόσεις και να "παίξουμε" με την ένταση της φωτιάς, για να μην καούν τα πιτάρια.
 
Πηγή : Γαστρονόμος Καθημερινή

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.