Κρήνες της Μάνης : Η "Κρήνη Σκαρπαλέζου",η Κρήνη Τρουπάκη, η γιστέρνα του πύργου των Μούρτζινων

η "Κρήνη Σκαρπαλέζου"
 
Κρήνες της Μάνης 
 
 
1. Η αναζήτηση των δεξαμενών αποθήκευσης νερού ξεκίνησε από την πρωτεύουσα του Δήμου Λεύκτρου, την Καρδαμύλη. Ακολουθώντας το μονοπάτι προς Παλαιά Καρδαμύλη εκατό μέτρα χαμηλότερα, βρίσκεται η δημοσιευμένη "Κρήνη Τρουπάκη" χτισμένη το 1781, σύμφωνα με εγχάρακτη ένθετη επιγραφή που αναφέρει "1781/ΕΞΟΔΟΥ ΠΑ/ΝΑΠΩΤΙ ΤΡΟΥ/ΠΑΚΙ Ο ΠΑΤΗΡ/ΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛ ΠΑ/ΛΑΙΟΛΟΓΟΣ ΚΕ Ο ΙΟΣ ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΣ". Συγκεντρώνει το πηγαίο νερό σε φυσική κοιλότητα του βράχου, η οποία εξωτερικά είναι καλυμμένη με τοιχείο ύψους 4,50μ. από πωρόλιθο που εμφανώς αποτελείται από δύο ισοϋψή τόξα βάθους 60εκ. και πλάτους 1,30μ. με ενδιάμεσο πεσσό πλάτους 50εκ. Η πρόσβαση στην κρήνη γίνεται από το μέσον περίπου της κατασκευής κατεβαίνοντας δέκα σκαλοπάτια. Με ευρισκόμενο στο χώρο λούκι γίνεται η απορροή της υπερχείλισης σε γειτονικό πηγάδι μέσα σε αλώνι.
 
 
2. Μέσα στον οικισμό της Παλαιάς Καρδαμύλης η γιστέρνα του πύργου των Μούρτζινων βρίσκεται σε κεντρική θέση του συγκροτήματος, στο ισόγειο διώροφου κτίσματος. Πρόκειται για υπόγεια κατασκευή λαξευτή στο φυσικό βράχο.
 
 
3. Στο διάσελο τμήμα του μονοπατιού που συνδέει την Καρδαμύλη με το Πετροβούνι, περίπου 150μ. από το Πετροβούνι, υπάρχει η "Κρήνη Σκαρπαλέζου" που χτίστηκε το 1929 από τον Δημήτρη Αποστολέα. Πρόκειται για κατασκευή ύψους 3,50μ. που καλύπτει την εσοχή στο φυσικό βράχο προκειμένου να συγκεντρώνεται το τρεχούμενο νερό. Επίσης, το ημικυκλικό τόξο της κατασκευής με άνοιγμα 3μ. και βάθος 1,40μ. αποτελεί τη στέγαση της κρήνης. Εξωτερικά υπάρχει σημαντικός αριθμός σκαφιδιών. Αξιοπρόσεκτη είναι η κατασκευή εμφανών λουκιών στον περίγυρο της κρήνης, έτσι ώστε να διοχετεύεται το υπερχειλίζον νερό στο γειτονικό ποτάμι.
 
 
 

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.