Καπνίζουμε το περίφημο σύγλινο της Μάνης.

Καπνίζουμε το περίφημο σύγλινο της Μάνης.
Η ΚΥΡΑ ΓΙΑΝΝΟΥΛΑ ΚΑΠΝΙΖΕΙ ΤΟ ΣΥΓΛΙΝΟ
 Με τις πρώτες δροσιές του Αγίου Δημητρίου, δεν θα χάσω ούτε στιγμή, τον χειμώνα να προϋπαντήσω.
Το κρύο και οι δουλειές στα χωράφια ζητάνε τροφή λιπαρή, στιβαρή, εύκολη στη μεταφορά και τη συντήρηση.
Έτσι, δειλά-δειλά, οι αυλές μοσχοβολούν καπνίσματα από λουκάνικα και σύγλινο,το κατεξοχήν μανιάτικο προσφάι, που παραδοσιακά καταναλώνονταν από
Νοέμβρη μέχρι Μάη, οπότε και το ψύχος αντικαθιστούσε το ψυγείο.
 
 
 
Το καλό το σύγλινο, το φτιάχνουμε από γέρικο γουρούνι, ίσαμε 120 κιλά,που το ‘χουμε αλατίσει για 4-5 μέρες.
Έπειτα, ξεχωρίζουμε την πέτσα από το κρέας για να χρησιμοποιήσουμε μόνο τη φασκιά, μια λωρίδα σάρκας, που μπορεί να φτάνει τη μια παλάμη, από το κόκκαλο μέχρι το δέρμα. Πρώτα τινάζουμε το ζώο από τ’αλάτι κι ύστερα καίμε λίγη ελιά να κάνει κάρβουνο.
 
 
Πάνω της θε να ρίξουμε τη σπάκα, το δικό μας φασκόμηλο απ’του Ταΰγετου τα μέρη, να καπνίσουμε το κρέας για μια ώρα ή μέχρι να πάρει χρώμα καφεκόκκινο.
Εμείς οι παλιοί, ψυγεία δεν είχαμε, είχαμε όμως ξύγκι και ήταν το ίδιο. Το βράζαμε λοιπόν σε νερό κι αφού πάγωνε το βάζαμε σε μια λαγίνα μαζί με το κρέας ίσα που να το σκεπάσει. Τέλος κλείναμε ερμητικά τη στάμνα μας μέχρι να καταναλώσουμε το σύγλινο, που πήρε τ’όνομά του από τον συγκεκριμένο τρόπο συντήρησης, τον μες στη γλίνα. Τώρα βέβαια, εσείς έχετε κατάψυξη, όπου και θα διατηρήσετε το κρέας σας χωρισμένο σε μερίδες και τοποθετημένο σε σακουλάκια. “
 
Από το Λεύκωμα "Μάνα Μάνη"
ΕΚΔΟΣΗ THΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΟΙΤΥΛΟΥ
ΦΩΤΟΓΡΑΦIEΣ ΞΕΝΗ ΤΑΖΕ - ΚΕΙΜΕΝΑ ΛΕΝΙΩ ΔΙΑΛΕIΣΜΑ 
 
 
 

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.