Καλαματιανά Σύκα, μια παραδοσιακή τροφή σε εξαφάνιση

 
Ένα από τα χαρακτηριστικά προϊόντα της Μεσσηνίας και της Καλαμάτας είναι τα Καλαματιανά σύκα, η καλλιέργεια των οποίων κατά το παρελθόν είχε γνωρίσει μεγάλες δόξες, αφού η παραγωγή ξεπερνούσε τους 10.000 τόνους.
 
Σήμερα η ετησία παραγωγή Καλαματιανών σύκων φθάνει τους 4.000 τόνους, καθώς πολλοί παραγωγοί προτίμησαν να αφαιρέσουν τους συκεώνες τους και να τους αντικαταστήσουν με ελαιόδεντρα.
 
Φρέσκα ή ξερά, τα Καλαματιανά σύκα είναι μια από τις πιο ονομαστές φυσικές γευστικές απολαύσεις που είναι απόλυτα ταυτισμένη με την περιοχή. Εύγευστο, θρεπτικό και υγιεινό, το ξερό Καλαματιανό σύκο είναι ένας καρπός φυσικά αποξηραμένος στον ήλιο χωρίς κανένα απολύτως χημικό πρόσθετο. Είναι μια πηγή ενέργειας για τον ανθρώπινο οργανισμό, περιζήτητη και αναντικατάστατη λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε μέταλλα όπως ασβέστιο, φώσφορο και σίδηρο αλλά και σε φυτικές ίνες.
 
Η ξεχωριστή γεύση του, η μεγάλη θρεπτική του αξία και η αυθεντικότητα του κάνουν το Καλαματιανό σύκο ένα δημοφιλές φρούτο και ένα σημαντικό εμπορεύσιμο και εξαγώγιμο προϊόν.
 
Στον Πολύλοφο Μεσσήνης, γίνεται κάθε Αύγουστο γιορτή σύκου, όπου προσφέρονται άφθονες λιχουδιές με βάση το φρούτο αυτό.
 
Γενιές και γενιές Μανιατών έφαγαν ψωμί στο τσαπ'ελωμα των σύκων στη Καλαμάτα.
 
Τώρα στη Μάνη έχει κλείσει η ΣΥΣΙΚΗ στο κάμπο του ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ ΚΑΙ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ οι συκιές εγκαταλειμμένες. Τα εισαγόμενα σύκα με τα φορτωμένα εντομοκτόνα και συντηρητικά είναι στο τραπέζι μας.
 

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.