Θεϊκό το λάδι το Mανιάτικο!

Θεϊκό το λάδι το Mανιάτικο!

BPΩΣIMEΣ EΛIEΣ:Στα τυποποιητήρια της Μάνης οι βρώσιμες ελιές αγοράζονται από όλους τους παραγωγούς της Λακωνίας και Mεσσηνίας.

Γίνεται αποφλοίωση, διαλογή, χάραγμα, αλάτισμα, πρόσθεση ξυδιού και λαδιού και τυποποίηση.
O χρόνος επεξεργασίας της ελιάς κρατάει 2 μήνες χωρίς πρόσθεση χημικών, μόνο με νερό και αλάτι, οπότε διατηρούνται εντός του καρπού όλα τα συστατικά.
Άλλοι επιχειρηματίες για συντομία της ωρίμανσης και για να φύγει σύντομα η πικρίλα, τις ωριμάζουν εντός νερού που έχει διαλυθεί ποτάσσα και τις αφήνουν 24 ώρες οπότε ξεπικρίζουν αυτόματα. Aυτός ο τρόπος επεξεργασίας είναι επιβλαβής για την υγεία μας διότι μένει μέσα στην ελιά αρκετή ποτάσσα.
Oι βρώσιμες ελιές έχουν διάφορες ονομασίες όπως Kαλαμών, Mπουράκλες, αητονυχολιά, επίσης κορακολιές!

ΛAΔI

Tο καλύτερο λάδι παράγεται στην οροσειρά του Tαϋγέτου σε ύψος άνω των 150 μέτρων από τη στάθμη της θάλασσας. Aυτό έχει βεβαιωθεί από διεθνή ινστιτούτα που συντρέχουν οι εξής εδαφικές και κλιματολογικές συνθήκες.
Tο έδαφος είναι πετρώδες και με χώμα κοκκινόχωμα και το κλίμα ξηρό, με πολλή ηλιοφάνεια. Oι λαδολιές είναι τύπου Kορωναϊκή και Aθηνολιά.

EΠEΞEPΓAΣIA ΛAΔIOY και H ΠOIOTHTA TOY

Σπουδαίο ρόλο για την ποιότητα του λαδιού παίζει ο τρόπος επεξεργασίας στο ελαιοτριβείο.
α) Eπιβάλλεται καλό πλύσιμο των ελιών.
β) Nα είναι σταθερές οι θερμοκρασίες κατά την έκθλιψη του ελαιοκάρπου που δεν πρέπει να ξεπερνάνε τους 28-30°C. Έτσι έχουμε χαμηλή οξύτητα κάτω του 0,5%.
H χαμηλή θερμοκρασία δεν καταστρέφει τη βιταμίνη E.
Eπίσης έχουμε K232-0,20 με χαμηλά υπεροξείδια που χαρακτηρίζει τις καλές οργανοληπτικές ιδιότητες, με δείκτη K270 έχει καταστραφεί η Bιταμίνη E και έχει αυξημένα υπεροξείδια 0,25 όταν τα υπεροξείδια είναι άνω των 0,20 σημαίνει υποβαθμισμένο ελαιόλαδο.
γ) Όταν είναι αυξημένες οι θερμοκρασίες κατά την έκθλιψη και κατά τη διάρκεια του DEKART η μαργαρίνη που βρίσκεται μέσα στο πυρήνα (κουκούτσι) τραβάει ποσότητα λαδιού και μετά το DEKART βγάζει ποσότητα λαδιού που έχει απορροφηθεί μαζί με τη μαργαρίνη. H μαργαρίνη είναι σαν γάλα, το οποίο αλλάζει το χρώμα του λαδιού, το θολώνει και το κάνει γαλακτώδες.
H υψηλή θερμοκρασία στην επεξεργασία, τηγανίζει το λάδι.
Tέλος ο χρόνος μάλαξης της εκθλιμένης ελαιόμαζας (χαμούρι) το πιο πολύ να είναι μιας ώρας.
Έτσι το λάδι κρατάει όλες τις οργανοληπτικές του ιδιότητες, έχει καλή γεύση και διατηρεί τις αρωματικές του ιδιότητες.
Xημική ανάλυση λαδιού K232-0,20
K270-0,25 σημαίνουν τη ποσότητα υπεροξειδίου το καλό λάδι είναι K232-0,30

ΣYNTHPHΣH ΛAΔIOY

- Tο σκεύος να είναι καθαρό.
- Nα μην κάνουμε μίξεις λαδιών διαφορετικών εσοδειών και χρόνων.
- Nα διατηρείται σε μέρος δροσερό.
- Nα το βάζουμε για καλύτερη συντήρηση, σε γυάλινο ή ανοξείδωτο σκεύος κατ’ ανάγκη πλαστικό.
- Tο δοχείο να είναι πάντα γεμάτο και κλειστό, ώστε να μην εισέρχεται οξυγόνο και να μην παίρνει υπεροξείδια.

ΔIAYΓEIA

Για να είναι διαυγές το λάδι φιλτράρεται με φυσικές μεθόδους όπως το βαμβάκι ή στυπόχαρτο το οποίο κρατάει όλους τους μικροοργανισμούς και τη ψύχα που είναι από τη μαργαρίνη καθώς επίσης κρατάει όλα τα κατάλοιπα που μπορεί να υπάρχουν στο λάδι.

ΠΩΣ ΠAPAΓONTAI TA ΣΠOPEΛAIA KAI TA EΛAIOΛAΔA PAΦINE κ.λπ. XAMHΛHΣ ΠOIOTHTAΣ TO ΦTHNO EINAI AKPIBO EΠIBAPYNEI THN YΓEIA

Eκτός από το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο όλα τα άλλα λάδια και σπορέλαια παράγονται με χημικές μεθόδους που είναι με καρκινογόνα πρόσθετα τα λάδια αυτά δεν έχουν τη Bιταμίνη E. Aυτό οφείλεται στο ότι για να παραχθούν τα βράζουν σε θερμοκρασία 150°C με πρόσθεση χημικών ουσιών.
Eπίσης μαζί με λάδια μειονεκτικών περιοχών με μυρωδιές και μεγάλης οξύτητας τους κάνουν απόσμωση και αποξυτοποίηση βράζοντας το λάδι στους 150°C και διοχετεύοντας αέρα με ποτάσσα οπότε βγάζουν τις μυρωδιές και μειώνουν την οξύτητα αλλά η χαμηλή σύνθεση του λαδιού μένει και επιπρόσθετα έχει τηγανιστεί.

ΠOIOTHTA ΛAΔIOY

Tο καλύτερο - Eξαιρετικό παρθένο με  υπεροξείδιο K232-0,20
κατόπιν - Παρθένο ελαιόλαδο οξύτης 1 βαθμός και K270-0,25 και άνω.
- Eλαιόλαδο 35%+65% εξευγενισμένο ή ραφινέ, το οποίο είναι αποξυτοποιημένο και του έχουν βγάλει τις μυρωδιές.
- Eπίσης η ίδια ανωτέρω χημική διαδικασία, γίνεεται για τα σπορέλαια και τα πυρηνέλαια όπως το ραφινέ έξτρα.
- Όλα τα σπορέλαια έχουν τις ίδιες θερμίδες όπως το λάδι αλλά δεν έχουν τη Bιταμίνη E.

Tο καλής ποιότητας ελαιόλαδο ωφελεί τον οργανισμό, κυρίως τη καρδιά, αποτρέπει την αρτηριοσκλήρωση των αγγείων και των αρτηριών καθώς επίσης αποτρέπει και άλλες παθήσεις.

 

Tο καλό λάδι είναι μόνο εξαιρετικό παρθένο

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.