Η χρήση tablets βελτιώνει τις νοητικές ικανότητες των ηλικιωμένων

 
Η χρήση tablets βελτιώνει τις νοητικές ικανότητες των ηλικιωμένων
 
Νέα έρευνα υπέδειξε ότι ηλικιωμένοι που έμαθαν να χρησιμοποιούν tablet, εμφάνισαν μεγαλύτερη βελτίωση στην ταχύτητα σκέψης και στην επεισοδιακή μνήμη.
 
Η χρήση ενός tablet από ηλικιωμένους μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη τους και να τους βοηθήσει να ολοκληρώνουν πιο γρήγορα διάφορες εργασίες, αναφέρει νέα έρευνα.

Οι συγκεκριμένες ικανότητες μπορούν να ενισχύσουν την καθημερινή ζωή και να βοηθήσουν τους ηλικιωμένους να πετύχουν μεγαλύτερη ανεξαρτησία, δήλωσαν οι ερευνητές.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 54 ηλικιωμένους, 60 έως 90 ετών, που δεν γνώριζαν από ηλεκτρονικούς υπολογιστές. ‘Ελαβαν μέρος στην έρευνα για 15 ώρες την εβδομάδα, για 3 μήνες.

Μεταξύ των συμμετεχόντων, 18 έλαβαν εκτεταμένη εκπαίδευση σε tablet και έμαθαν πολλές εφαρμογές.
Ερευνητές συνέκριναν την ομάδα του tablet με 2 ομάδες ελέγχου, περιλαμβανομένης ομάδας placebo που ασχολήθηκε με εργασίες που απαιτούν λίγη νέα εκμάθηση και μια κοινωνική ομάδα στην οποία οι άνθρωποι είχαν τακτική αλληλεπίδραση με άλλους αλλά δεν έμαθαν κάτι καινούργιο.
 
Σε σύγκριση με ομάδες ελέγχου, οι συμμετέχοντες στην ομάδα του tablet έδειξαν μεγαλύτερη βελτίωση στην ταχύτητα σκέψης και στην επεισοδιακή μνήμη, που είναι οι αναμνήσεις γεγονότων και εμπειριών που συνέβησαν σε συγκεκριμένο χρόνο και τόπο.
Η ερευνήτρια, Micaela Y. Chan, του University of Texas, στο Ντάλας, δήλωσε ότι η έρευνα προστίθεται σε προηγούμενο εύρημα που έδειξε ότι ηλικιωμένοι που κάνουν απαιτητικές νοητικά δραστηριότητες, όπως ψηφιακή φωτογραφία, επίσης έδειξαν βελτίωση στη σκέψη.

Και στις 2 περιπτώσεις, οι συμμετέχοντες βελτίωσαν τη μνήμη και την ταχύτητα με την οποία επεξεργάζονται πληροφορίες περισσότερο από τους εθελοντές που ανήκαν σε κοινωνική ομάδα ή έλαβαν μέρος σε εκπαιδευτικές δεξιότητες όπως παίζοντας παιχνίδια λέξεων.
‘Ερευνες έδειξαν ότι ηλικιωμένοι που μαθαίνουν νέες τεχνολογίες κερδίζουν αυξημένη ανεξαρτησία στην τρίτη ηλικία και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής τους.


 
Οι ερευνητές επέλεξαν tablets για την έρευνα, επειδή είναι εύκολα στη χρήση, λαμβάνοντας υπόψη και τις κινητικές και οπτικές ικανότητες στους ηλικιωμένους που μπορεί να κυμαίνονται από μέτριες έως καλές.
Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘’The Gerontologist’’.

Η Chan, δήλωσε ότι η γνώση συσκευών τεχνολογίας, όπως το tablet, έχει το προστιθέμενο όφελος να παρέχει στους ηλικιωμένους τεχνολογικές ικανότητες που είναι χρήσιμες για την ολοκλήρωση καθημερινών δραστηριοτήτων, όπως ψώνια και τραπεζικές συναλλαγές.

 
Όταν οι ερευνητές επανεξέτασαν τους συμμετέχοντες, ένα χρόνο αργότερα, τα νοητικά οφέλη είχαν διατηρηθεί.
Αν και τα ευρήματα στην έρευνα του tablet είναι εντυπωσιακά, σημείωσε η ερευνήτρια, είναι προκαταρκτικά και χρειάζονται νέες έρευνες για να ποσοτικοποιηθούν τα μακροπρόθεσμα οφέλη της χρήσης tablet.
 
 
 

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.