Η φάβα της Μάνης, που μοιάζει με της Σαντορίνης,και η παραδοσιακή κουκόφαβα

Η φάβα της Μάνης,μοιάζει με της Σαντορίνης,και η παραδοσιακή κουκόφαβα

Ο Ουμπέρτο Έκο έχει πει: «Χωρίς τα όσπρια, η ανθρωπότητα δεν θα είχε φτάσει ούτε μέχρι το μεσαίωνα»! Πριν από πολλά χρόνια, λοιπόν, τα θεωρούσαν το κρέας των φτωχών, αφού, λόγω της περιεκτικότητάς τους σε πρωτεΐνες και της χαμηλής τους τιμής, αποτελούσαν εναλλακτική λύση για τα ζωικά τρόφιμα. Σήμερα έχουν αναγνωριστεί ως πανίσχυρο είδος διατροφής.

Καμία άλλη πρώτη ύλη στην ελληνική  κουζίνα δεν δίνει την ελευθερία της δημιουργίας όπως η φάβα.

 Στην φτωχή Μάνη έφτιαχναν κουκόφαβα φάβα από κουκιά (για την οποία σας δίνουμε την συνταγή παρακάτω).

Επίσης το ψωμί στη Μέσα Μάνη το έφταχναν από ψαραποσίτι φασόλια και λαθούρι (είδος φάβας.

Στη Μάνη φύεται και φάβα. Της Μάνης, μάλιστα, μοιάζει αρκετά με την φάβα της Σαντορίνης, λόγου του ξερού εδάφους και κλίματος.

Το χρώμα της διαφέρει πολύ από την κοινή φάβα. Είναι κατακίτρινη σαν της Σαντορίνης, ενώ οι άλλες έχουν χλωμό χρώμα. Το άνυδρο κλίμα έχει επηρεάσει και την τελική υφή της σαντορινιάς φάβας όπως και της μανιάτικης.  Η γη όμως στη Σαντορίνη  έχει παραγίνει ακριβή για να δικαιολογήσει κανείς πια την καλλιέργεια της φάβας. Ναι μεν ακόμα υπάρχει γνήσια σαντορινιά φάβα αλλά γίνεται όλο και πιο σπάνια. Είναι και πανάκριβη,γράφει  στην ιστοσελίδα της η σεφ Νταΐαν Κόχυλα.

Ποικιλίες κουκιών στη Μάνη: Λουβίτσα, Μπλέζα ή πλαγομάρι, Πλαγοκούκι,Πλατοκούκι,Μαυροκούκι, λουβίτσα (φάβα), Φαβοκούκι 

Οι λέξεις φακή, φασόλι και φάβα

Φαίνεται πως συνδέονται ετυμολογικά, καθώς μοιράζονται τη ρίζα φα- που παραπέμπει στο ΙΕ bhabha

που σημαίνει «κάτι που φουσκώνει, φουσκωμένο σώμα»

 

Η Φωτό: Οικιακός κήπος με κουκιά (πλαμομάλια) στις Θαλάμες 

 

Η συνταγή για την κουκοφάβα

500 gr κουκιά

1 μεγάλο κρεμμύδι  τριμμένο

χυμός από μισό λεμόνι

8 κ.σ. ελαιόλαδο μανιάτικο

αλάτι

πιπέρι

θρούμπι ή θυμάρι

κάππαρη για το σερβίρισμα

 Εκτέλεση

Μουλίαζουμε τα κουκιά από το βράδυ.

Τα βράζουμε σε αλατισμένο νερό για 30´ περίπου

Σουρώνουμε, ξεφλουδίζουμε και μεταφέρουμε στην κατσαρόλα με λίγο νεράκι, ούτε καν να τα σκεπάζει, το κρεμμύδι και τη ζάχαρη.

Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά, αναδεύοντας ακατάπαυστα, ως να πιούνε όλο το ζουμί τους και να αρχίσουν να λιώνουν.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το λεμονοχυμό, χωρίς να σταματήσουμε να ανακατεύουμε. Σε αυτό το σημείο, ίσως σας γυρέψουν λίγο νεράκι ακόμη. ρίχνουμε χλιαρό, μισό φλυτζάνι το πολύ.

Όταν έχει γίνει χυλός, προσθέτουμε τη θρούμπη, το πιπέρι και απομακρύνουμε από τη φωτιά.

Σερβίρουμε κρύο, με ελαιόλαδο, χυμό λεμόνι, γλιστρίδα ή κάππαρη.

Αλατίζουμε μετά με χοντρό αλάτι Μάνης.

  

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.