Η υγεία του πληθυσμού της Ανατολικής Μάνης άνω των 65 ετών το 2015

Η υγεία του πληθυσμού της Ανατολικής Μάνης άνω των 65 ετών το 2015

του Δημοσθένη Παναγιωτάκου και Ανάργυρου Μαριόλη

Τα τελευταία 150 χρόνια το προσδόκιμο επιβίωσης του ανθρώπου ακολούθησε ένα έντονο ρυθμό αύξησης.

Αναφορές από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αναδεικνύουν ότι τα άτομα άνω των 65 ετών αντιπροσωπεύουν το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού. Σύμφωνα με στοιχεία για τα δημογραφικά μεγέθη της Ελλάδας, το 2050 ο συνολικός πληθυσμός της Ελλάδας θα ανέρχεται σε περίπου 11.500.000 άτομα (από 11.213.785 άτομα στις 31/12/2007). Η δομή, όμως, του πληθυσμού θα είναι διαφορετική από αυτή του 2000, καθώς το ποσοστό των παιδιών ηλικίας 0-14 ετών προβλέπεται να αυξηθεί μόλις κατά 1%, ενώ το ποσοστό της ομάδας των ατόμων ηλικιών άνω των 65 ετών προβλέπεται να αυξηθεί κατά 4-5%. 

Πρέπει όμως να σημειωθεί ότι η επιμήκυνση της ζωής δεν συνδέεται πάντα με την επιμήκυνση της «υγιούς» ζωής. Η δημογραφική αλλαγή του πληθυσμού έχει σημαντικές επιδράσεις στα επίπεδα δημόσιας υγείας, αφού αρκετές είναι οι χρόνιες παθήσεις, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα και μορφές καρκίνου, στις οποίες φαίνεται να αυξάνεται ραγδαία ο επιπολασμός στα ηλικιωμένα άτομα. Οι περισσότεροι παράγοντες κινδύνου αυξάνονται με την ηλικία και μάλιστα περισσότερο στις γυναίκες από ότι στους άνδρες. Όσον αφορά τα καρδιαγγειακά νοσήματα, αυτά κατέχουν την πρώτη θέση στις αιτίες θανάτου στα ηλικιωμένα άτομα, ενώ οι παράγοντες κινδύνου, όπως η υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπερχοληστερολαιμία και η παχυσαρκία στους ηλικιωμένους, είναι οι ίδιοι που ισχύουν και στους νεότερους.

Η κοινωνικότητα και η συντροφικότητα έχει αναδειχθεί σε προσδιοριστή της “υγιούς” γήρανσης τους ανθρώπου και ενισχύεται από την πολιτεία, την εκκλησία και άλλους φορείς με διάφορους τρόπους. 

Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι οι συχνές κοινωνικές επαφές και δραστηριότητες μπορούν να βοηθήσουν στην απομάκρυνση του κινδύνου άνοιας ή στην καθυστέρηση της έκπτωσης των εγκεφαλικών και νοητικών λειτουργιών σε προχωρημένη ηλικία.

• Στη μελέτη MEDIS μόλις το 12% των ανδρών και το 16% των γυναικών δήλωσαν συμμετοχή σε κοινωνικές ομάδες, 

- σε αντίθεση με το 39% των ανδρών και το 36% των γυναικών των υπολοίπων περιοχών της μελέτης.

• Επίσης, το 78% των ανδρών και το 73% των γυναικών δήλωσαν ότι δεν βρίσκονται ούτε μια ημέρα την εβδομάδα με την υπόλοιπη οικογένεια τους (παιδιά, εγγόνια),

- σε αντίθεση με το αρκετά μικρότερο ποσοστό, 41% των ανδρών και το 48% των γυναικών, των υπολοίπων περιοχών της μελέτης.

 

Στοιχεία από την επιδημιολογική μελέτη MEDIS σε συνεργασία με το Κέντρο Υγείας Αρεόπολης.

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.