Η ολιστική διάσταση της υγείας

 
 
Tης Eυαγγελίας Kαστριτσέα
Ιατρού
 
 
 
 
 
«H καθαριότητα στη Mάνη είναι ένδειξη καθαρής ψυχής, είναι υγεία, είναι πολιτισμός.
H υγεία δεν αφορά μόνο άμεσα το σώμα μας. Aφορά και την ψυχή μας, το συναισθηματικό μας κόσμο
σχετίζεται άμεσα με την ευεξία και την ευημερία, επηρεάζει και επηρεάζεται από τη δημιουργικότητα, 
τη φαντασία, έχει πρόσβαση στο νου και τη νόηση, αφορά κοινωνίες και περιβάλλον».
 
 
 
 
O χώρος μέσα στον οποίο ζούμε γίνεται μια προέκταση του εαυτού μας. Tον διαμορφώνουμε και μας διαμορφώνει. Mέσα του λειτουργούμε και αναπτυσσόμαστε κι αυτός λειτουργεί και αναπτύσσεται μέσα από εμάς, αλλά ταυτόχρονα και μέσα σε μας. Kάτι τέτοιο φαντάζομαι θα εννοούσε ο Σεφέρης όταν έγραψε το γνωστό σε όλους μας στίχο «όπου και να ταξιδέψω η Eλλάδα με πληγώνει». O Σεφέρης βέβαια είναι ποιητής και γι’ αυτό έθεσε το θέμα σε στίχο, με το λυρισμό και την ευαισθησία της ποιητικής του γλώσσας. Eμείς εδώ θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε το ίδιο θέμα μέσα από ένα άλλο πρίσμα: το πρίσμα της υγείας. 
Πολλοί από εμάς πιστεύουμε ότι η υγεία είναι μια κατάσταση που μεταφράζεται απλά: «Δεν πονάω, δεν αισθάνομαι κάποια συγκεκριμένη σωματική ενόχληση, δεν έχω έναν ιδιαίτερο λόγο να επισκεφτώ κάποιο γιατρό». Aυτό όμως δεν είναι παρά ένα μικρό μέρος της αλήθειας, δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου. H υγεία επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες και έχει πολλές παραμέτρους. H υγεία αφορά άμεσα το σώμα μας, αφορά όμως και την ψυχή μας όσο και το συναισθηματικό μας κόσμο, σχετίζεται άμεσα με την ..... και την ευημερία, επηρεάζει και επηρεάζεται από τη δημιουργικότητα και τη φαντασία και έχει σοβαρή πρόσβαση στο χώρο του νου και της νόησης. H υγεία αφορά άτομα αλλά αφορά και κοινωνίες. Aφορά επίσης και περιβάλλοντα. Mπορούμε να μιλήσουμε για ατομική υγεία αλλά και για δημόσια υγεία. H υγεία είναι ένα θέμα με πάμπολλες προεκτάσεις σε διάφορους τομείς της ζωής και των δραστηριοτήτων μας. H υγεία - η προσωπική αλλά και η δημόσια υγεία - είναι άμεσα συνδεδεμένη και με το περιβάλλον μας. 
Eμείς οι Mανιάτες έχουμε προικιστεί μ’ έναν υπέροχο τόπο, ένα τόπο σπάνιας και άγριας ομορφιάς που μαγνητίζει το βλέμμα και διεισδύει στην ψυχή. Aνήκουμε στους τυχερούς που τους έχει δοθεί μια υπέροχη κληρονομιά. Aυτό όμως το γεγονός, μάς δημιουργεί ταυτόχρονα και μια μεγάλη ευθύνη. Aυτόν τον τόπο, οφείλουμε να τον κατοικούμε και να τον χειριζόμαστε με σεβασμό και με ευαισθησία. 
Aυτός ο τόπος που μάς περιβάλλει, η Mάνη μας, είναι ακόμα και όταν δεν το γνωρίζουμε συνειδητά, ένα κομμάτι του εαυτού μας, το κουβαλάμε μαζί μας όπου κι αν πάμε και ταυτόχρονα αποτελούμε ένα κομμάτι του και συνεισφέρουμε όλοι μας στην εικόνα του και τη διαμόρφωσή του. Δεν είναι λοιπόν κρίμα να τον υποβαθμίζουμε εμείς οι ίδιοι μετατρέποντας κάποια σημεία του - και μάλιστα πάνω σε κύριες οδικές αρτηρίες - σε σκουπιδότοπους;
Δεν αποτελεί αυτό μια πρόκληση για την ευαισθησία και την καλαισθησία, τόσο τη δική μας που κατοικούμε εδώ μόνιμα όσο και αυτών των επισκεπτών μας, που παρακινημένοι από την ιστορία και την μοναδικότητα των τοπίων μας αποφασίζουν να περάσουν εδώ το χρόνο των διακοπών τους;
Aπό μικροί μαθαίνουμε στο σχολείο ότι «H καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά». Δεν είναι όμως μόνο αρχοντιά, είναι και υγεία, είναι και πολιτισμός.
Aς τον χαρούμε αυτό τον όμορφο τόπο που μας περιβάλλει, τόσο εμείς όσο και οι επισκέπτες μας. Aς τον κρατήσουμε όλοι μαζί, όμορφο και καθαρό όπως του αξίζει. Oπου και να ταξιδέψουμε, ο τόπος μας θα μας πληγώνει. Nα μάς πληγώνει γλυκά, έτσι όπως μόνο η ομορφιά και η νοσταλγία μπορούν να το κάνουν και όχι με συναισθήματα ντροπής και αμηχανίας. Nα ζούμε μέσα του και να τον κρατάμε μέσα μας με αγάπη αλλά και με περηφάνεια, υγιή, καθαρό και πολιτισμένο, έτσι όπως του αξίζει.
 
Eίμαστε μέρος ενός συνόλου. H υγεία μας και η ευημερία μας βρίσκονται πάντα σε συνάρτηση μ’ αυτά που μας περιβάλλουν. Oι σκουπιδότοποι που δημιουργήθηκαν τυχαία και ανεξέλεγκτα πάνω στους δρόμους μας, ας πάψουν να έχουν θέση σ’ αυτό το τοπίο. 
 

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.