Η Μανιάτικη Γερουσία της Καλαμάτας

Η Μανιάτικη Γερουσία της Καλαμάτας
Η Μανιάτικη Γερουσία της Καλαμάτας
 
Στις 23 Μαρτίου 1821, που ελευθερώθηκε η Καλαμάτα ο μπέης της Μάνης Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης ορίστηκε αρχιστράτηγος του Σπαρτιατικού, (μανιάτικου), και του Μεσσηνιακού στρατοπέδου, δηλαδή όλη η νότιος Πελοπόννησος αναγνώριζε ως αρχηγό της τον Πετρόμπεη.
 
Στην Καλαμάτα συνήλθε η Γερουσία της Μάνης που συνεδρίαζε υπό την προεδρία του Πετρόμπεη και την αποτελούσαν κατά κύριο λόγο οι καπετάνιοι της Μάνης και μερικοί ακόμη επιφανείς Μανιάτες.
 
Στην Καλαμάτα, παράλληλα με τη Γερουσία της Μάνης, συνήλθε και η Μεσσσηνιακή Σύγκλητος, στην οποία μετείχαν οι πολέμαρχοι της Μεσσηνίας Αναγνωσταράς, Παπαφλέσσας, Νικηταράς Σταματελλόπουλος, Δημήτριος Παπατσώνης, Μητροπέτροβας κ.ά., συμμετείχαν ακόμη και οι πρόκριτοι της Καλαμάτας, οι οποίοι ανέλαβαν τον εφοδιασμό των στρατευμάτων, όταν οι πολεμικές ομάδες σκορπίστηκαν σε διάφορα μέτωπα για να πολεμήσουν τους Τούρκους.
 
Στην απελευθέρωση της Καλαμάτας συμμετείχε και ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο οποίος συνέστησε να κατευθυνθούν όλοι οι ένοπλοι στο κέντρο της Πελοποννήσου, αλλά η πρότασή του δεν έγινε δεκτή, για να μην αφήσουν τη Μεσσηνία στα χέρια των Τούρκων της Μεθώνης, της Κορώνης, του Νεοκάστρου, της Κυπαρισσίας κλπ. Όπως γράφει ο Θ. Κολοκοτρώνης στη διήγησή του, την απόφαση πήρε ο Πετρόμπεης, που αναγνωριζόταν από όλους ως αρχηγός, να βαδίσουν εναντίον όλων των κάστρων της Μεσσηνίας και παραχωρήθηκαν 300 Μανιάτες σε αυτόν και τον Παναγιώτη Μούρτζινο για να ξεσηκώσει την Αρκαδία. Από τον Αμβρόσιο Φραντζή μαθαίνουμε ότι προς την Αρκαδία βάδισε την επομένη ο Ηλίας Μαυρομιχάλης με τον Σταυριανό Καπετανάκη και ακολούθησε ο Ηλίας Σαλαφατίνος.
 
Ο Πετρόμπεης έμεινε στην Καλαμάτα και προήδρευε της Μανιάτικης Γερουσίας που είχε αναλάβει την τήρηση της τάξης στη περιοχή της Καλαμάτας και της Μεσσηνιακής Συγκλήτου η οποία είχε αναλάβει, όπως αναφέρθηκε, τον εφοδιασμό.
 
 
 
 

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.