Η Μάνη και η καταγωγή του Ανθρώπου

 
 
Ο Ταινάριος άνθρωπος Προ-Μανιάτης 300.000-250.000 ιι.Χ.
  
Συνέντευξη του καθηγητή κ. Θεόδωρου Πίτσιοθ*
στον Νίκο Καλαποθαράκο
 
 
 
 
 
 
ΚΑΛΑΜΑΚΙΑ ΑΡΕΟΠΟΛΗΣ – ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΚΑ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΑ 100.000 π.Χ.
 
 
 
Διαφορετικές όψεις δύο κοπτήρων
που βρέθηκαν στην σπηλιά Καλαμάκια της Δυτικής Μάνης
(Πηγή: Journal of Human Evolution)
 
 
ΝΕΟΛΙΘΙΚΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΔΙΡΟΥ – ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ 6000-3200 π.Χ.
 
 
Το Σπήλαιο Αλεπότρυπα - που ερευνάται από το 1970- κατοικήθηκε κατά τη Νεολιθική περίοδο (6000 - 3000 π.Χ.) έχει αποδώσει χιλιάδες ευρημάτων κεραμικής, λίθινων και οστέινων εργαλείων, κοσμημάτων καθώς και ανθρώπινων και ζωικών οστών.
Έρευνες έγιναν από τον  Παπαθανασόπουλο.
 
 
ΜΥΚΗΝΑΙΚΟΣ ΘΟΛΩΤΟΣ ΤΑΦΟΣ ΤΟΥ ΙΑΤΡΟΥ ΜΑΧΑΟΝΑ 1250 π.Χ.
 
 
Μυκηναϊκός θολωτός τάφος του Μαχάονα, 1250 π.Χ. Βρίσκεται δίπλα στον πύργο Κουμουνδούρου.
 
Ο Νέστορας μετέφερε τα οστά του Μαχάονα και τα ενταφίασε στη θέση «Ρόγιο» ή «Ρόδο», όπου υπήρχε το Ιερό «Αδον». Στη θέση αυτή στήθηκε χάλκινο άγαλμα του Μαχάονα με στεφάνι, ενώ έχει εντοπισθεί ο Μυκηναϊκός θολωτός τάφος του Μαχάονα του 1250 π.Χ. και ερείπια αρχαίου ναού.
 
 
ΝΕΚΡΟΜΑΝΤΕΙΟΝ ΤΑΙΝΑΡΟΥ 6ος ΑΙΩΝΑΣ π.Χ.
 
 
 
Ένα στενό σκοτεινό μονοπάτι λαξευμένο στους βράχους και κλειστό από πάνω οδηγούσε στην είσοδο του ναού, αυτή η σκοτεινή και ασφυκτική διαδρομή προετοίμαζε αυτόν που ήθελε να μπει στο ψυχοπομπείο.Οι αρχαίοι Έλληνες επίστευον ότι η ψυχή του σκοτωμένου βασανίζει τον φονέα και δια να την καταπραΰνη πρέπει αυτός να μεταβή εις Ψυχοπομπείον - εις τόπον ιερόν όπου γίνεται ανάκλησις των ψυχών - και εκεί να προσκαλέση την ψυχήν του σκοτωμένου και να την παρακάλεση με θυσίας και προσευχάς να παύση να τον βασανίζη. Τα ψυχοπομπεία είχον ειδικά πρόσωπα - τους ψυχαγωγούς - που είχον την δύναμιν και την τέχνην να ανακαλούν τας ψυχάς των νεκρών.
 
 
 
 
ΤΑΙΝΑΡΟΝ – ΟΡΦΕΑΣ & ΕΥΡΙΔΙΚΗ
 
 
Επίσης από εκεί κατέβηκε και ο Ορφέας,  ένας από τους βασικούς ποιητές και μουσικούς της αρχαιότητας, και ο εφευρέτης ή αυτός που τελειοποίησε τη λύρα. Με τη δύναμη της μουσικής του και του τραγουδιού του μπορούσε να γοητεύσει τα άγρια ζώα, να διεγείρει τα δέντρα και τους βράχους σε χορό, ακόμα και να σταματήσει τη ροή των ποταμών .  
 Ο Ορφέας κατέβηκε στον κάτω κόσμο και με τη μουσική του απάλυνε την καρδιά του Άδη και της Περσεφόνης (το μόνο άτομο που τα κατάφερε ποτέ), οι οποίοι συμφώνησαν να επιτρέψουν στην Ευρυδίκη να επιστρέψει μαζί του στη γη. Η μόνη συμφωνία με τον Πλούτωνα ήταν να μην γυρίσει πίσω. Δυστυχώς η μεγάλη του αγάπη για την Ευριδίκη και η ανυπομονησία του τον έκανε να γυρίσει πίσω να την δεί και η Ευριδίκη έγινε στήλη άλατος.
 
 
*Θεόδωρος Πίτσιος: Αναπληρωτής Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, υπεύθυνος του Παλαιοανθρωπολογικού Μουσείου, Πρόεδρος της Ελληνικής Ανθρωπολογικής Εταιρείας. Ερεύνησε τη περιοχή στο Απήδημα Μάνης και ανακάλυψε τον Ταινάριο άνθρωπο το πρόγονό μας - Προμανιάτη, Προ-Έλληνα!
 

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.