Η ανεμοβλογιά είναι επικίνδυνη και για τους ενηλίκες;

Η ανεμοβλογιά είναι επικίνδυνη για τους ενηλίκους;
 
 
Ο ιός της ανεμοβλογιάς, που προέρχεται από τον έρπητα ζωστήρα, είναι ένας από τους οκτώ ερπητοΪούς που προσβάλλουν τον άνθρωπο. Η πρωτοπαθής λοίμωξη προκαλεί την ανεμοβλογιά, ιδιαίτερα μεταδοτική νόσο, που συνήθως εμφανίζεται κατά την διάρκεια της παιδικής ηλικίας. Αν η νόσος εκδηλωθεί βέβαια σε ενήλικες, είναι πιο σοβαρή και μπορεί να οδηγήσει σε διάμεση πνευμονία.
 
Επιπλοκές (πνευμονία, μηνιγγίτιδα, εγκεφαλίτιδα) παρατηρούνται σε ενήλικες και ανοσοκατασταλμένους. Ο ιός παραμένει σε λανθάνουσα κατάσταση στα γάγγλια των οπισθίων ριζών του νωτιαίου μυελού και η αναζωπύρωσή του, η οποία επέρχεται συνήθως μετά το 35ο-45ο έτος της ηλικίας, οδηγεί σε έρπητα ζωστήρα. Δηλαδή τα άτομα που έχουν περάσει την ασθένεια στο παρελθόν αναπτύσσουν ανοσία και δεν μπορούν να προσβληθούν ξανά από τον ιό στην υπόλοιπη ζωή τους. Ωστόσο, ο ιός παραμένει αδρανής στον οργανισμό και μπορεί να ενεργοποιηθεί στο μέλλον, πυροδοτώντας την εμφάνιση έρπητα.
 
Η νόσος χαρακτηρίζεται από αιφνίδιο οξύ πόνο (νευραλγία τριδύμου) και εξάνθημα, όμοιο με εκείνο της ανεμοβλογιάς, εντοπίζεται όμως αυστηρά στην περιοχή που νευρώνεται από την προσβληθείσα νευρική ρίζα.
 
 Ο ιός μπορεί να μεταφερθεί από την έγκυο στο έμβρυο και κατά συνέπεια να προκαλέσει γενετικές ανωμαλίες. Έτσι, οι γιατροί συνιστούν στις γυναίκες να κάνουν τις απαραίτητες εξετάσεις πριν αποφασίσουν να κάνουν παιδί.
 
Η διάγνωση της ανεμοβλογιάς και του έρπητα ζωστήρα συνήθως βασίζεται στο ιστορικό και στην κλινική εξέταση. Άμεση ανίχνευση του ιού επιτυγχάνεται με δοκιμασία άμεσου ανοσοφθορισμού, ELISA, υβριδισμό DNA ή αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης. Οι ορολογικές εξετάσεις χρησιμοποιούνται κυρίως για την επιβεβαίωση πρόσφατης ή παλαιάς λοίμωξης. 
 
Ο ιός εξαπλώνεται με τα σταγονίδια λόγω φτερνίσματος ή βήχα ή μέσω της επαφής με μολυσμένα ρούχα και κλινοσκεπάσματα. Τα συμπτώματα εμφανίζονται 7-21 ημέρες μετά τη μόλυνση, ενώ η ασθένεια είναι πιο επικίνδυνο να μεταδοθεί 1 μέρα πριν εμφανιστούν τα εξανθήματα και για τις επόμενες 7 ημέρες. 
 
Η ανεμοβλογιά έχει ως χαρακτηριστικό σύμπτωμα τα κόκκινα εξανθήματα, τα οποία εμφανίζονται στην περιοχή του θώρακα, στο λαιμό, το πρόσωπο και τα άκρα. Αρχικά, τα εξανθήματα εμφανίζονται ως κόκκινα εξογκώματα και στη συνέχεια γεμίζουν υγρό (πύον) και μεγαλώνουν σε μέγεθος. Μπορεί να εμφανιστούν ακόμη στο στόμα, στο κρανίο, γύρω από τα μάτια ή τα γεννητικά όργανα και προκαλούν οξύ πόνο.
 
Έπειτα από 2 περίπου εβδομάδες, οι πληγές αρχίζουν να υποχωρούν. Η ασθένεια σταματά να είναι μεταδοτική όταν τα εξανθήματα σταματήσουν να εκκρίνουν υγρό και δεν έχουν εμφανιστεί νέα σημάδια για 24 ώρες. Δυστυχώς, ο ιός μπορεί να μεταδοθεί ακόμη και πριν εμφανιστούν τα εξανθήματα.
 
Τα παιδιά που έχουν εμβολιαστεί μπορεί να εμφανίσουν μια ήπια μορφή της ασθένειας, με διάρκεια 3-5 ημέρες και λιγότερα από 30 εξανθήματα συνολικά. Και σε αυτήν την περίπτωση η ασθένεια είναι μεταδοτική όταν πρόκειται για άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα.
 
Οταν η ανεμοβλογιά συμβαίνει σε άτομα άνω των 13 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί, τα συμπτώματα είναι πολύ πιο σοβαρά. Ορισμένες φορές χρειάζονται και νοσηλεία σε νοσοκομείο, ενώ σε άλλες περιπτώσεις μπορούν να εμφανιστούν επιπλοκές επικίνδυνες για τη ζωή.
 

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.