Η Αγία Μαρίνα στο Οίτυλο

Η Αγία Μαρίνα στο Οίτυλο

Απόσπασμα από το βιβλίο του Μιχάλη Γρηγ. Μπατσινίλα «ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΟΥ ΟΙΤΥΛΟΥ».

Η Αγία Μαρίνα είναι ένας ερειπωμένος ναός στο Πάνου Μαχαλά του Οιτύλου. Είναι μέσα στον κήπο της οικογένειας Ζερβολέα. Ο ναός ήταν μονοκάμαρος, κτισμένος επάνω στα ερείπια πανάρχαιου ναού, στον ανατολικό τοίχο είχαν μετακομίσει τους τεράστιους ογκόλιθους και είχαν διαμορφώσει μία κόγχη για ιερό, τότε πρέπει να επεξέτειναν τον ναό διπλασιάζοντας το μήκος του, το αρχαίο κτίσμα ξεχωρίζει με τις επιβλητικούς μεγάλους κατεργασμένους ογκόλιθους.

Στην αρχή της προέκτασης άφησαν μία σχισμή για παραθυράκι στην δυτική πλευρά και πάνω από την κυρία είσοδο στον δρόμο υπήρχε αψιδωτό ντουλάπι με την εικόνα της Αγίας Μαρίνας. Ο Στέφανος Ζερβολέας έβγαλε το μαρμάρινο πάνω ανώφλι της εισόδου και το έβαλε πάνω από την εξώπορτα στην αυλή του σπιτιού του και τα άλλα δύο που έχει έξω από την εξώπορτά του, για να ακουμπούν τα φορτώματα που πήγαιναν στον αλογόμυλό του, είναι από δεξιά και αριστερά της εξώπορτας της εκκλησιάς. Ευτυχώς που ο τοίχος της εκκλησιάς είναι διπλός και ο εσωτερικός με την πόρτα μένει όρθιος ακόμα.

Μπροστά από την εξώπορτα της εκκλησιάς πάνω στην ριζωμιά του δρόμου υπήρχε σκαλιστός τάφος, που τον κατέστρεψαν με τα κομπρεσέρ όταν πέρασε το δίκτυο ύδρευσης, επί προεδρίας του γιου του Στέφανου, Γιάννη Ζερβολέα.

Την εκκλησία έλεγαν οι παλαιοί, ότι οι Στεφανοπουλιάνοι είχαν βάλει τον φερτό Ζερβολέα να την προσέχει και να την περιποιείται, έτσι κληρονόμησε όλο το Αγιάτικο χτίζοντας και το σπίτι του.

Ανατολικά της εκκλησίας δίπλα από το ιερό, είναι μία κρυβιτσιάνα, σκαλιστή στην ριζωμιά του βράχου, σαν μικρό σπήλαιο μέσα στην γη.

Υπολείμματα αρχαϊκού ναού, προ του Παρθενώνα στα ερείπιά του χτίστηκε η Αγία Μαρίνα με προσανατολισμό προς βορράν

Η Άννα Αβραμέα(1) αναφέρει υποθετικά, παρατηρώντας τους μεγάλους ογκόλιθους ότι μέχρι εκεί έφτανε ο περίβολος του αρχαίου Οιτύλου, αυτό είναι λάθος γιατί η περιοχή αυτή ήταν έξω από το Κάστρο, που επιβεβαιώνεται τουλάχιστον και τοπωνυμιακά.

Ο Κυριάκος Κάσσης(2) αναφέροντας με πολλά λάθη, τις εκκλησίες του Οιτύλου, στην υπ’ αριθμ. 26 για την Αγία Μαρίνα λέει ότι είναι και του Άγιου Νίκωνα, βάζοντας και την σχετική μυθοπλαστική σάλτσα του Τα παίρνει μετά ο Κυριάκος Νικολαρέας και τα δημοσιεύει το 1995 στο βιβλίο του «Όσιος Νίκωνας» σελ.41 στη φωτογραφία της Αγίας Μαρίνα.

 

Σημειώσεις

1. Άννας Αβραμέα «Ιστορικές μαρτυρίες από το Οίτυλο της Μάνης» Λακωνικαί Σπουδαί, Αθήναι 1983, σελ. 20.

2. Κυριάκος Κάσσης «Άνθη της Πέτρας» Αθήναι 1990, σελ. 455.

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.