Επικήδειος στον ιερέα Ιωάννη Σιγαλάκο απο τον γιο του Κυριάκο

Επικήδειος στον ιερέα Ιωάννη Σιγαλάκο απο τον γιο του Κυριάκο

Επικήδειος λόγος στον ιερέα πατέρα μου στην εξόδιο ακολουθία που έγινε στις 06/06/2017 στον Ιερό Ναό της Γέννησης Θεοτόκου στα Άλικα Λακωνίας ετών 95.

''Σήμερα αποχαιρετούμε τον πατέρα μας, τον ιερέα Ιωάννη Σιγαλάκο.

Γεννήθηκε στον Προφήτη Ηλία Λάγιας στο τελείωμα του 1919.

Δεκαοκτώ χρονών ακολουθώντας τις γενικότερες τάσεις φυγής του πρώτου κύματος μετανάστευσης μανιατών, τον οδήγησαν εθελοντή στο σώμα της πολεμικής αεροπορίας και εκεί τον βρήκε ο πόλεμος του 1940. 

Μετά την υποχώρηση επέστρεψε στη Μάνη που γνώρισε και νυμφεύτηκε τη μητέρα μας Ελένη Κατσαφάδου και εγκαταστάθηκε στο άλλο κορφοβούνι στα Μουντανίστικα.

Αν και συνειδητά αποστασιοποιημένος από την εφιαλτική εμφύλια σύρραξη βρέθηκε κρατούμενος κοντά ένα χρόνο στην Πάτρα και γλίτωσε την εκτέλεση από τη δυναμική παρέμβαση των άλλων συγκρατουμένων. 

Η εκπεφρασμένη από την παιδική του ηλικία επιθυμία να ακολουθήσει το ιερατικό λειτούργημα, αλλά και η διαρκής του έφεση για τη βελτίωση της γνώσης, τον οδήγησαν το 1948 να εγγραφεί στην Ιερατική Σχολή της Κορίνθου, έχοντας ήδη δύο παιδιά.

Μετά την αποφοίτησή του χειροτονήθηκε την 1-1-1950 Διάκος στην Μητρόπολη Γυθείου και οκτώ μήνες αργότερα τοποθετήθηκε Ιερέας Αλίκων, στον ιερό Ναό της Γέννησης της Θεοτόκου.

Το 1958, έχοντας ήδη έξι κορίτσια, μετακινήθηκε στην Ελιά των Μολάων, όπου ολοκληρώθηκε η οικογένεια μας με την γέννησή μου. 

Η φιλομάθεια του τον έσπρωξε να ολοκληρώσει τις γυμνασιακές του σπουδές στο γυμνάσιο των Μολάων, συμμαθητής με τη μεγαλύτερή του κόρη.

Στη συνέχεια γράφτηκε στη Ριζάρειο Σχολή και μετά την αποφοίτησή του με εισαγωγικές εξετάσεις στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών από την οποία αποφοίτησε το 1974. 

Παράλληλα εργάστηκε ως καθηγητής για μια δεκαετία στην ιδιωτική νυχτερινή δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Προερχόμενος από την οικογένεια Κασιδιάρη, επικρατώντας το παρατσούκλι, πολιτογραφήθηκε ως Σιγαλάκος αλλά όλη η Μάνη τον γνώριζε και τον προσφωνούσε Παπά - Κασιδιάρη. 

Αφήνεις τη σκυτάλη στον αδελφό σου και ‘’πατέρα μας’’ Γρηγόρη Κασιδιάρη και σε όλους εμάς τη διδαχή σου, τις γνώσεις σου, το έργο σου και αυτά κάνουν τη μνήμη σου άσβεστη και αθάνατη. 

Επιστρέφοντας στην πατρώα μανιάτικη γη κοντά στη παπαδιά σου και μητέρα μας Ελένη και στον πρώτο σου γιο Ηλία αφήνεις επτά παιδιά, δέκα έξι εγγόνια και έξι δισέγγονα.

Έχοντας την ευλογία σου, μέλημα μας είναι, να μείνει άσβεστη η μνήμη σου και η συνέχιση της πνευματικής σου παρακαταθήκης.

Καλό παράδεισο πατέρα''

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.