Εκτός ελέγχου τα ανεπιτήρητα βοοειδή, ρημάζουν την Ανατολική Μάνη

 
Εκτός ελέγχου τα ανεπιτήρητα βοοειδή, ρημάζουν την Ανατολική Μάνη
 
Η κατάσταση με τα ανεπιτήρητα ζώα στην ανατολική Μάνη έχει πλέον ξεφύγει από κάθε έλεγχο, με αποτέλεσμα πραγματικά να υποφέρουν οι ίδιοι οι κάτοικοι και βέβαια να υφίστανται μεγάλες υλικές ζημιές στις περιουσίες τους. Μετά από πολλές καταγγελίες που έχουμε δεχτεί εγγράφως και προφορικώς, απευθυνθήκαμε σε κτηνοτρόφους της περιοχής και μάθαμε ότι περίπου 3.000 μεγάλα βοοειδή αποτελούν για την περιοχή μία από τις 7 πληγές του Φαραώ. 
 
Σε συνομιλία που είχαμε με τη μόνιμη κάτοικο της περιοχής κυρία Τζεφεράκου, πληροφορηθήκαμε ότι οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες σε κήπους, μάντρες, δέντρα και κυρίως σε ελιές. Οι κτηνοτρόφοι δεν ασκούν την εποπτεία που φανταζόμαστε ορίζει ότι ο νόμος, με αποτέλεσμα πολλά ζώα από τις κακουχίες να πεθαίνουν ακόμα και μέσα στο δρόμο, θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία με δύο τρόπους:
α. με τη μόλυνση που προκαλούν τα σώματα σε αποσύνθεση και
β. με τους κινδύνους στην τοπική οδική κυκλοφορία, δεδομένου ότι ο οδηγός ενδέχεται να στρίψει σε ένα στενό δρόμο χωρίς ορατότητα και να συγκρουστεί με τη σορό του ζώου.
 
Πέραν της ανυπολόγιστης ζημιάς που προκαλούν στην αισθητική των κατοίκων και στο τουριστικό προϊόν της περιοχής, που όλοι μαζί προσπαθούμε να προσφέρουμε και να βελτιώσουμε, προκαλούν και το κοινό περί προστασίας της ζωής αίσθημα. Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύσαμε πρόσφατα (Διαβάστε εδώ) ο Δήμος Ανατολικής Μάνης διενήργησε διαγωνισμό, ώστε να εφαρμοστεί ο νόμος που προβλέπει τη συλλογή των ζώων με ευθύνη πλέον τον Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπου όμως απέβη άγονος. Αυτό γιατί όπως μάθαμε από τους κτηνοτρόφους, ήταν εντελώς ασύμφορη η αμοιβή για αυτή τη διαδικασία, δηλαδή της συλλογής διατήρησης και πώλησης των ζώων όταν ο ιδιοκτήτης δεν εμφανίζεται.
Οι πληροφορίες είναι όμως ότι οι επιδοτήσεις που εισπράττουν οι παραγωγοί είναι καταβλητέες μόνο όταν τηρούνται οι προδιαγραφές ευζωίας για τα παραγωγικά ζώα.
 
Η Ευρωπαϊκή επιτροπή με τον ειδικό κανονισμό ΕΚ αριθμ. 498/2009 θέτει ως προϋπόθεση για τις επιδοτήσεις βοοειδών την καλή μεταχείριση των ζώων ακόμα και κατά την μεταφορά τους.
Αναρωτιόμαστε λοιπόν, ποιοι είναι αρμόδιοι για την βεβαίωση της καταβολής των επιδοτήσεων και να μας εξηγήσουν ποιος συντηρεί αυτή την κατάσταση, η οποία κάνει κακό στην περιοχή και στη χώρα.
 
 
 

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.