Εγχυτρική ταφή (εγχυτρισμός) στην Ανω Πούλα

 
Εγχυτρική ταφή (εγχυτρισμός) στην Άνω Πούλα
 
Στο δυτικό τμήμα του κεντρικού τομέα της Άνω Πούλας, κατά την τελευταία επίσκεψή μας το καλοκαίρι του 2012, μας σημειώθηκε η ύπαρξη υπολειμμάτων πίθου μεγάλων διαστάσεων προερχόμενα, σύμφωνα με ισχυρές ενδείξεις, από πιθοειδή ταφή. Πιθανότατα το τελευταίο τμήμα του πίθου βρίσκεται ακόμη in situ (δεν έχει μετακινηθεί από την αρχική θέση απόθεσής του).
 
 
Η διάμετρος του χείλους του, από παραμένον απότμημα, εκτιμάται 50 εκ. (σχ.1,2) και το μήκος του περί το 1,5 μ. Εκτιμάται ότι ο πίθος ήταν τοποθετημένος με κατεύθυνση Β – Ν και με μέτρια ως προς την οριζόντια κλίση μέσα στο έδαφος. Πιθοειδείς ταφές μας πηγαίνουν πολύ πίσω, στα μεσοελλαδικά χρόνια (c.2000-c.1600 π.Χ.).
 
Από μόνη της η πιθανότητα αυτή είναι πολύ ενδιαφέρουσα καθότι διευρύνει τον ορίζοντα χρήσης/κατοίκησης του πλατώ πολλούς αιώνες προς τα ανάντι προιστορικά χρόνια. Η διαπίστωση αυτή είναι άλλη μια συνηγορία για την προφύλαξη από οποιασδήποτε μορφής αλλοίωση του ιστορικού χώρου της Άνω Πούλας καθώς και για την επίσημη επιστημονική αρχαιολογική έρευνά του.
 
 
 

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.