Δρόμοι του Κρασιού και Οινοτουρισμός σε Μεσσηνία -Λακωνία

 
Η πρωταθλήτρια. Από όποια μεριά και να το δεις (πλήθος παραγωγών, οινοποιείων, κωδικών, έκτασης αμπελιών) η Πελοπόννησος είναι στην 1η θέση. Έχει το 29.1% της έκτασης των αμπελιών στον οινικό χάρτη της Ελλάδας και παράγει 1208 κωδικούς. Με διαφορά πρώτη και στο πλήθος των κρασιών.
Εμείς παρουσιάζουμε Μεσσηνία και Λακωνία.
 
ΜΕΣΣΗΝΙΑ
 
Στην περιφερειακή ενότητα (νομό) Μεσσηνίας ο οινικός χάρτης περιλαμβάνει πολλά οινοποιεία αλλά πραγματικά επισκέψιμα είναι ακόμα λίγα. Τα περισσότερα βρίσκονται στους δήμους της δυτικής ακτής, όπου θα πρέπει οι οινόφιλοι να στρέψουν το ενδιαφέρον τους για οινοτουρισμό στη Μεσσηνία.
 
Η περιήγηση για οινοτουρισμό στη Μεσσηνία ξεκινά από τα βορειοδυτικά, εκεί όπου ο αμπελώνας της Τριφυλίας παράγει τους οίνους ΠΓΕ Τριφυλία (Τοπικός Οίνος Τριφυλίας). Αρχή από την Κυπαρισσία με το κάστρο της, στη συνέχεια στα Φιλιατρά με τους Χριστιάνους και τα βυζαντινά μνημεία, από εκεί στους Γαργαλιάνους όπου τα οινοποιεία είναι πολλά. 
 
Δυνατότητες για οινοτουρισμό υπάρχουν και στη νοτιοδυτική Μεσσηνία όπου στον αμπελώνα της Πυλίας παράγονται οι οίνοι ΠΓΕ Πυλία (Τοπικός Οίνος Πυλίας). Το σημαντικό αξιοθέατο στην περιοχή του Νέστορα είναι το μυκηναϊκό ανάκτορο στον Άνω Εγκλιανό και νοτιότερα στην Πύλο το κάστρο, ο κόλπος με τη Σφακτηρία και ο βιότοπος της Βοϊδοκοιλιάς.
Έτσι, έχει γίνει το σημαντικό μέρος του ταξιδιού για οινοτουρισμό στη Μεσσηνία.
 
Για όσους κάνουν διακοπές στη Μεσσηνία, τα ενδιαφέροντα συνεχίζονται στη Μεθώνη με το κάστρο της, στην Κορώνη, στην Καλαμάτα, όπου υπάρχουν μερικά οινοποιεία αλλά και ποτοποιεία, στους αρχαιολογικούς χώρους Μεσσήνης και Θουρίας και στη Μεσσηνιακή Μάνη (ή Έξω Μάνη ή Δυτική Μάνη) και ιδίως στο Λεύκτρο. 
 
Ο συνολικός αμπελώνας της Μεσσηνίας παράγει τους οίνους ΠΓΕ Μεσσηνία (Τοπικός Οίνος Μεσσηνίας ή Μεσσηνιακός Τοπικός Οίνος).
 
Κρυφό χαρτί της Μεσσηνίας και ιδιαίτερος προορισμός η Σαπιέντζα με τον περίφημο φάρο της και το δάσος των αειθαλών πλατύφυλλων. Θα σας πάνε εκεί καΐκια από τη Φοινικούντα.
 
Το κρασί είναι απαραίτητο συμπλήρωμα της τοπικής γαστρονομίας και αποτελεί κομμάτι της παράδοσης της Μεσσηνίας, αφού αρχαιολογικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι η καλλιέργεια του αμπελιού ήταν γνωστή στην περιοχή εδώ και χιλιάδες χρόνια. Σήμερα, αυτή η μακραίωνη παράδοση σε συνδυασμό με την ανανεωτική διάθεση των αμπελοκαλλιεργητών της περιοχής και τις ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες, έχει ως αποτέλεσμα να παράγονται εξαιρετικής ποιότητας σταφύλια, τα οποία σε συνδυασμό με την τεχνολογία δίνουν εκλεκτά κρασιά. Οι τοπικοί οίνοι έχουν άριστες οργανοληπτικές ιδιότητες, αρώματα φρούτων, γεμάτοι γεύση και ζωντανό χρώμα.
Λευκά ή κόκκινα είναι όλα εξαιρετικά και αξίζει να τα δοκιμάσετε.
 
 
 
Επισκέψιμα οινοποιία στη Μεσσηνία:
 
Κτήμα Αποστολόπουλου
Ράχες Κυπαρισσίας Τριφυλίας
Τηλ.: 2721020600, 2761071550
Fax: 2724022682
 
Το μικροκλίμα της περιοχής, που επηρεάζεται από το όρος Ψυχρό και τον ποταμό Αρκαδικό που βρίσκονται σε απόσταση 3-5 χιλιομέτρων από το κτήμα, είναι ιδανικό για να αναδείξει το ποιοτικό δυναμικό του αμπελώνα.
 
Ήταν περίπου το 1900 όταν άρχισε η σχέση της οικογένειας Αποστολόπουλου με τα αμπέλια. Μια σχέση που χρειάστηκε ένα δρόμο περίπου 100 ετών, πριν φτάσει στο στόχο της. Σήμερα, ο πατέρας, Κωνσταντίνος Αποστολόπουλος, οι γιοί του Γιώργος, χημικός, και Θανάσης, αμπελουργός-οινοποιός και όλη η οικογένεια κάνει πραγματικότητα το μεράκι και το πάθος της για το κρασί.
 
 
 
Κτήμα Δερέσκου
Αγριλιά Φλόκα Γαργαλιάνων Τριφυλίας
Τηλ.: 2763041105, 210 8976370 / 6977474484
Fax: 210 9650204
 
Η Οινοποιία Δερέσκου ιδρύθηκε το έτος 1994 με έδρα την Φλόκα του Δήμου Γαργαλιάνων κοντά στην ιστορική Πύλο της νοτιοδυτικής Μεσσηνίας. Οι ιδιόκτητοι αμπελώνες του Κτήματος Δερέσκου βρίσκονται στην παραδοσιακή ζώνη αμπελουργίας της Μεσσηνίας.
Σκοπός της οινοποιίας, η αξιοποίηση των αμπελώνων του κτήματος της οικογενείας Δερέσκου για την παραγωγή ποιοτικού εμφιαλωμένου κρασιού και συγχρόνως η ανάδειξη των ιδιαιτέρων χαρακτηριστικών των αμπελώνων της ευρύτερης περιοχής στην παραγωγή ποιοτικών τοπικών οίνων.
 
 
Κτήμα Παναγιωτόπουλου
Πύργος (Πυργάκι) Γαργαλιάνων Τριφυλίας
θέση Παχυμάρι
Τηλ. 27630 41190, 27633 00446
Fax. 27630 41190
 
Η ιστορία του Κτήματος Παναγιωτόπουλου αρχίζει το 2004, όταν ο οινοποιός Δημήτρης Παναγιωτόπου-λος αποφασίζει μαζί με το πατέρα του, παλιό φυτωριούχο, τη σύζυγό του, τεχνολόγο-γεωπόνο και μια ομάδα συνεργατών να ξεκινήσει τη δική του προσπάθεια. Είχαν προηγηθεί πολλά χρόνια εργασίας στο συνεταιριστικό οινοποιείο του νομού Μεσσηνίας και πολύτιμες εμπειρίες γύρω από το κρασί. Ο ίδιος όμως δεν μπορούσε να φτιάξει το κρασί που αυτός ήθελε, γι’αυτό και δημιούργησε το δικό του οινοποιείο.
Η «πρώτη ύλη» ήταν ήδη εξασφαλισμένη από έναν ιδιόκτητο αμπελώνα 60 στρεμμάτων στον Πύργο Τριφυλίας, σε υψόμετρο 400 μέτρων, φυτεμένο με εκλεκτές ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες. Ανάμεσα σε αυτές ήταν και ποικιλίες αρκετά πρωτοποριακές για την περιοχή, όπως το Ασύρτικο, η Μαλαγουζιά και το Merlot. Αλλά σχετικά πρωτοποριακός για την περιοχή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ο τρόπος καλλιέργειας. Η οικογένεια Παναγιωτόπουλου αποφάσισε να καλλιεργήσει τα αμπέλια της σύμφωνα με τις αρχές της βιολογικής γεωργίας. Οι αμπελώνες είναι πιστοποιημένοι από τη «ΒΙΟ Ελλάς» ως βιολογικοί και δεν χρησιμοποιούνται καθόλου φυτοφάρμακα ή χημικά λιπάσματα.
Σήμερα, οι αμπελώνες μαζί με τους συνεργαζόμε-νους, καλύπτουν έκταση 250 στρεμμάτων, με ποικιλίες όπως Chardonnay, Φιλέρι, Ροδίτη, Ugni Blanc, Cabernet Sauvignon, Alicante Bouchet και Syrah.
 
 
Κτήμα Φράγκου
Μώραινα Φιλιατρών Τριφυλίας
Tηλ.: 2763022706
Fax: 2763022706
 
Η   οικογένεια  Φράγκου  παράγει  κρασιά  από  το  1934  στα  Σπάτα  Αττικής. Με  την  αναπαλαίωση  και  τον  εκσυγχρονισμό  του  παραδοσιακού της  οινοποιείου  το  1990,  η  Ασημίνα  Φράγκου  προχώρησε  στην  τυποποίηση  της  παραγωγής  παρουσιάζοντας  ποιοτικά  οινικά  προϊόντα  με  την  επωνυμία  Φράγκου .
Οι  δραστηριότητες  της  οικογένειας  επεκτείνονται  από  το  2002  και  στο  οροπέδιο  της  Τριφυλίας  στη  Μεσσηνία  σε  ένα  αμπελοτόπι  με ιδανικό  μικροκλίμα. Η  δημιουργία  το  2002  της  εταιρείας    ΑΣΗΜΙΝΑ   ΦΡΑΓΚΟΥ   &   ΣΙΑ   Ε.Ε.  με  έδρα  τη  Φλόκα  Μεσσηνίας  έχει  σκοπό  την δυναμική  ενασχόληση  με  την  αμπελουργία  και  την  οινοποιία  στο  οροπέδιο  της  Τριφυλίας  μια  περιοχή  ιδιαίτερα  προνομιούχα  από αμπελοοινική  άποψη  για  την  παραγωγή  οίνων  ποιότητας .
Οι  ποικιλίες  που  καλλιεργούνται  και  οινοποιούνται  στην  Τριφυλία  της  Μεσσηνίας  είναι: Merlot,  Cabernet  Sauvignon, Grenache  Rouge,  και Chardonnay.
 
 
 
Νέστωρ, ΑΟΣ Μεσσηνίας
Πύργος (Πυργάκι) Γαργαλιάνων Τριφυλίας, 
Tηλ.: 2763041073-74
Fax: 2763041069
 
Ο Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Μεσσηνίας o «Νέστωρ» ιδρύθηκε το 1954 με σκοπό τη συλλογή, οινοποίηση, τυποποίηση και διάθεση στην αγορά της σταφυλικής παραγωγής της Μεσσηνίας. 
Σήμερα αριθμεί περισσότερους από 800 αμπελοκαλλιεργητές – μέλη και διαθέτει σύγχρονο οινοποιείο στον Πύργο Τριφυλίας
 
 
 
Τσώλης Κ. Οινοποιητική, Μεσσηνιακοί Αμπελώνες
θέση Κουταλίτι
Μουζάκι Γαργαλιάνων Τριφυλίας
Τηλ.: 27630-22125
 
Η Τσώλης Κ. Οινοποιήτικη ιδρύθηκε το 1993 με έδρα το Μουζάκι της Δ.Ε. Γαργαλιάνων του Δήμου Τριφυλίας στη νοτιοδυτική Μεσσηνία.
Στην ορεινή Μεσσηνία και σε υψόμετρο 500 μέτρων εκτίνεται μία από τις πολυδυναμικές ζώνες αμπελοκαλλιέργειας, η ζώνη της Τριφυλίας.Εκεί ξεχωρίζει ένας αμπελώνας με επιλεγμένες ποικιλίες καθώς και ένα πλήρως εξοπλισμένο οινοποιείο.Το 1993 ξεκίνησε το ταξίδι με μεράκι και αγάπη.Χάρη στον ιδιαίτερο χαρακτήρα του Cabernet Sauvignon της περιοχής πετύχαμε κρασιά πλούσια, με εξαιρετικά μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης.Είμαστε οι πρώτοι που καλλιεργήσαμε και εμφιαλώσαμε κρασί από την ποικιλία Tempranillo και αναδείξαμε τον ιδιαίτερα βελούδινο και αρωματικό χαρακτήρα της. Το Merlot ήρθε να μας συναντήσει στην πορεία του ταξιδιού δίνοντας εκπληκτικά αποτελέσματα.Ελάτε να σας ξεναγήσουμε…να απολαύσετε την πανέμορφη φύση και τα θαυμαστά προϊόντα της…
 
 
Αμπελώνας Ψαρούλη
θέση Προσέλικο
Βασιλάδα Ανδρούσας Μεσσήνης 
Τηλ.: 697 434 7537
 
Κρυμμένος ανάμεσα στους πράσινους λόφους της Μεσσηνίας, στα νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου βρίσκεται ο Αμπελώνας Ψαρούλη, ο οποίος περιστοιχίζεται από κυπαρίσσια και ελαιώνες. 
Ο Αμπελώνας φυτεύτηκε για πρώτη φορά στις 27 Απριλίου του 1947, όμως η παράδοση στο κρασί της οικογένειας Ψαρούλη εκτείνεται δεκαετίες πίσω. Για γενιές το κτήμα έχει παράγει κρασί για ιδιωτική χρήση, όμως τώρα προσφέρει εξαιρετικές τοπικές ποικιλίες σταφυλιών και ένα cabernet sauvignon χρωματισμένο από το μικροκλίμα της περιοχής. 
Στην περιοχή της Πελοποννήσου για περισσότερο από 6.000 χρόνια συντελείται μια μυστηριακή συνεργασία ήλιου, γης και ανθρώπινης γνώσης με αποτέλεσμα τη δημιουργία σταφυλιού και εν συνεχεία ευλογημένου οίνου. Ήδη, ο Όμηρος έδωσε στην περιοχή το χαρακτηρισμό Αμπελόεσσα, εννοώντας ότι είναι ¨γεμάτη αμπέλια¨. Έχοντας σεμνή επίγνωση αυτής της σημαντικής κληρονομιάς, ταυτόχρονα παραμένουμε σύγχρονοι λάτρεις του κρασιού και είμαστε πάντα έτοιμοι για νέες ιδέες και προκλήσεις. 
 
 
Βιο VIN
Αεροδρόμιο Καλαμάτας
6ο χλμ. Καλαμάτας-Μεσσήνης
Τηλ.: (+30) 27210 99644
Fax: (+30) 27210 99726
Κιν.: (+30) 6944 206 400
 
Το οινοποιείο παραγωγής 300.000 λίτρων κρασιού, βρίσκεται κοντά στην Καλαμάτα, πρωτεύουσα του νομού Μεσσηνίας και συγκεκριμένα έναντι του αεροδρομίου της. Έχει οικοδομηθεί σε μια έκταση 7,5 στρεμμάτων και η πρόσβαση είναι εύκολη σε όσους επιθυμούν να το επισκεφθούν.
Διαθέτει ανοξείδωτες δεξαμενές ζύμωσης και αποθήκευσης με διπλούς μανδύες ψύξης, οινοποιητές και δεξαμενές κρυοεκχύλισης.
Η παραλαβή του σταφυλιού γίνεται μόνο σε τελάρα και αφού προηγουμένως έχει ελεγχθεί στον αμπελώνα η καταλληλότητα του προϊόντος.
Επιπλέον, υπάρχει ταινία διαλογής-αναβατόριο που οδηγεί τα σταφύλια στον αποραγιστήρα στον οποίο αποχωρίζονται οι ρόγες από τους βοστρύχους. Ο σταφυλοπολτός που προκύπτει, οδηγείται μέσω κατάλληλης αντλίας στο πιεστήριο ή στους οινοποιητές ή και στις δεξαμενές κρυοεκχύλισης. Οι επιθυμητές θερμοκρασίες ρυθμίζονται μέσα από ηλεκτρονικά θερμόμετρα και ηλεκτροβάνες. Επίσης, το πιεστήριο ελέγχεται μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή για το κατάλληλο πρόγραμμα πίεσης. Το οινοποιείο διαθέτει επίσης ψυκτικό συγκρότημα, για τον έλεγχο των ζυμώσεων, αλλά και για τη σταθεροποίηση του κρασιού.
Η διαδικασία της ζύμωσης και των εκχυλίσεων γίνεται με τον καλύτερο τρόπο μιάς και διαθέτουμε τον πιο σύγχρονο εξοπλισμό, καθώς και την τεχνογνωσία και την εμπειρία των τριάντα χρόνων στο χώρο της οινοπαραγωγής.
Στη συνέχεια, το προϊόν είτε διατίθεται προς άμεση κατανάλωση, είτε αποθηκεύεται στην υπόγεια κάβα του οινοποιείου, όπου παλαιώνεται σε δρύινα βαρέλια και σε φιάλες.
 
 
Εύρυτος, Οινοποιείο Τσοπελάκου
Ζευγολατιό Μελιγαλά Οιχαλίας 
4ο χλμ. εθνικής οδού Τσάκωνα Καλό Νερό.
Τηλ.: +30 27240 22435 
Κινητό: +30 697 4921235    
Fax: +30 27240 22435
e-mail: [email protected]         
 
Η οικογένεια Δημοσθένη Τσοπελάκου ξεκινά στις αρχές της δεκαετίας του ᾽30 την ενασχόληση με την καλλιέργεια αμπελώνων και την παραγωγή μούστου και κρασιού. Ο παππούς Δημοσθένης Τσοπελάκος, γεννημένος το 1900 στην πόλη της Καλαμάτας, μυείται στην τέχνη της αμπελουργίας και της οινοποίησης. 
Καλλιεργεί σταφύλια και παράγει μούστο και τα συναφή προιόντα, στην περιοχή Ζευγολατιό, στον Δήμο της Οιχαλίας. Η πορεία της οικογένειας στον χώρο άρχισε από την παραγωγή σταφυλιών και σταφίδας. Τα προιόντα της τα παρήγαγε και κατόπιν μεταποιούσε η ίδια η οικογένεια, με τα αμπελοοινικά μέσα που παρείχε η εποχή.
Είναι η σειρά της επόμενης γενιάς να αναλάβει και να εκσυχρονίσει τις υπηρεσίες του πρώτου οινοποιείου. Το 1977, η οικογένεια Τσοπελάκου δημιουργεί την πρώτη οργανωμένη οινοπαραγωγική μονάδα της ευρύτερης περιοχής, με δυνατότητα παραγωγής τα 50.000 λίτρα. 
Οι συνεχείς αναβαθμίσεις του οινοποιείου και η συμμετοχή και αγάπη της οικογένειας, οδήγησαν στα μέσα της δεκαετίας του ᾽80 σε μια παραγωγή άνω των 250.000 λίτρων. Η κύρια εργασία του οινοποιείου είναι η παραγωγή και η πώληση μούστου. Την ίδια περίοδο αρχίζουν τα πρώτα βήματα για την παραγωγή κρασιού, με ποικιλίες σταφυλιών που αναδεικνύουν τον καλύτερο εαυτό τους στα εδάφη της Μεσσηνιακής γης.
Το 2006, το οινοποιείο, με τον διακριτικό τίτλο Εύρυτος, περνά στα χέρια της τρίτης γενιάς Τσοπελάκου. Ο Δημοσθένης Τσοπελάκος, πιστός στις παραδόσεις και στηριζόμενος στην άριστη ποιότητα προιόντων που προσέφερε η οικογένειά του στην περιοχή επί σειρά ετών, αναβαθμίζει την υφιστάμενη οινοποιητική μονάδα σε μια σύγχρονη εγκατάσταση, που έρχεται να συναντήσει τις προδιαγραφές ποιότητας και ασφάλειας της εποχής μας. 
Στη σημερινή της μορφή, η μονάδα αποτελείται από τους χώρους οινοποίησης, ωρίμανσης, εμφιάλωσης, συσκευασίας και αποθήκευσης, και προσφέρει τη δυνατότητα επεξεργασίας και τυποποίησης 170.000 φιαλών ανά έτος.
 
 
Μεσσηνιακή Γη, Οινοποιείο Αλεξόπουλου
Ζευγολατιό Μελιγαλά Οιχαλίας
Τηλ.: 27240-22518
27240-22444
 
Δεν είναι απλώς θέμα καταγωγής, αλλά οικογενειακής παράδοσης και ποιότητας.
Είναι κρασιά που εκφράζουν τα ξεχωριστά και ιστορικά αμπελοτόπια τους, κουβαλώντας όλα τα κορυφαία χαρακτηριστικά της προέλευσης του παλαιού οινικού κόσμου.
 
 
Οινομεσσηνιακή
ΒΙ-ΠΕ Καλαμάτας
6ο χλμ. Καλαμάτας - Μεσσήνης,
Τηλ.: 27210 69905
Fax:  27210 69906
 
H Οινομεσσηνιακή Α.Ε. ιδρύθηκε το 1998 στην πρωτεύουσα της Μεσσηνίας, Καλαμάτα. Μία μοντέρνα οινοποιητική μονάδα, πλήρως αυτοματοποιημένη και εξοπλισμένη με την καλύτερη οινοποιητική τεχνολογία, με στόχο την άριστη αξιοποίηση των εκλεκτών ποικιλιών σταφυλιού της Μεσσηνίας συνδυάζοντας την παράδοση πολλών ετών της περιοχής με την σύγχρονη οινολογική επιστήμη.
Κάθε χρόνο γίνεται αυστηρή επιλογή των καλύτερων σοδειών του αμπελώνα της Μεσσηνίας, στον οποίο ευδοκιμούν σε άριστο βαθμό τόσο τοπικές όσο και κοσμοπολίτικες ποικιλίες (Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Chardonnay), καθώς επίσης και των γνωστότερων ελληνικών αμπελώνων του Ο.Π.Α.Π. ‘Μαντινεία’ και του Ο.Π.Α.Π. ‘Νεμέα’.
Η Οινομεσσηνιακή διαθέτει μία ολοκληρωμένη σειρά εμφιαλωμένων οίνων, αναδεικνύοντας τις πιο χαρισματικές ποικιλίες της Πελοποννήσου, σε αρμονικό πάντρεμα ή τη καθεμία μόνη της, καλύπτοντας και τις πιο απαιτητικές γευστικές αναζητήσεις.
 
 
Οινοποιείο Καπόπουλου
Ζευγολατιό Μελιγαλά Οιχαλίας
Τηλ.: 2724 023424
 
 
Αμπελώνας «Τα Φράμματα»
Βαλύρα Ιθώμης Μεσσήνης 
Τηλ. 27240 71600, 6974322100
 
Περάστε απ'το κελάρι μας & δοκιμάστε το εκλεκτό κρασί μας. 
 
 
Οινοποιείο Καραγγελή
Πεταλίδι Μεσσήνης
Τηλ. 2722031630,2722031846, 6977279697
 
Στην ανατολική πλευρά του Λυκόδημου, λίγο έξω από το Πεταλίδι, εκεί που βρισκόταν για χρόνια το πατητήρι της οικογένειας Καραγγελή, την τελευταία δεκαετία λειτουργεί ένα υπερσύγχρονο οινοποιείο.
Με άριστης ποιότητας σταφύλια από επιλεγμένους αμπελώνες και με πάθος για το κρασί, σε συνδυασμό με τον προηγμένης τεχνολογίας εξοπλισμό οινοποίησης, παράγουμε εξαιρετικά κρασιά.
Επτά προτάσεις για τους φίλους του καλού κρασιού.
Λευκά: Ροδίτης, Μοσχοφίλερο, Φιλέρι, Μαλαγουζιά
Κόκκινα: Syrah, Cabernet-Merlot και φυσικά το Ροζέ μας.
 
 
ΛΑΚΩΝΙΑ
 
Στην περιφερειακή ενότητα (νομό) Λακωνίας τα περισσότερα οινοποιεία βρίσκονται στην περιοχή του αμπελώνα της Μονεμβασιάς, όπου η Καστροπολιτεία είναι πόλος έλξης. 
Στην περιοχή της Μονεμβασιάς θα βρουν οι οινόφιλοι τις περισσότερες δυνατότητες για οινοτουρισμό στη Λακωνία.
Αξιοσημείωτη δραστηριότητα καλλιέργειας αμπελιών και παραγωγής κρασιού υπάρχει και στις περιοχές Ασωπού, Βοιών, Κροκεών και Σκάλας.
Ο λευκός γλυκός οίνος ΠΟΠ (ΟΠΑΠ) Μονεμβασία - Malvasia είναι το νέο (2010) απόκτημα της νοτιοανατολικής Λακωνίας, που αναβαθμίζει την παραγωγή της και ταυτοχρόνως καταργεί τον Μονεμβάσιο Τοπικό Οίνο. Δείτε σχετικά με την ποικιλία Μαλβαζία.
Στον αμπελώνα της Λακωνίας παράγονται και οι οίνοι ΠΓΕ Λακωνία (Τοπικός Οίνος Λακωνίας ή Λακωνικός Τοπικός Οίνος).
 
 
Επισκέψιμα οινοποιία στη Λακωνία:
 
 
Αφοί Τριτάκη
Ριβιώτισσα Σπάρτης
Τηλ.: 27310-26897
Fax: 27310-29897
 
Η εταιρία ιδρύθηκε το 1981. Διαθέτει ιδιόκτητες εγκαταστάσεις 730m2, που βρίσκονται σε έκταση 4 στρεμμάτων στη περιοχή Ριβιώτισσα στη Σπάρτη Λακωνίας.
Αντικείμενα της εταιρίας είναι η παραγωγή παραδοσιακών αλλαντικών, η οινοποιία από σταφύλια βιολογικής καλλιέργειας και η παραγωγή ελιάς και λαδιού από ιδιόκτητα αγροτεμάχια στο νομό. 
 
 
Βιολογικοί Αμπελώνες Κουτσογιάννη
Μαυροβούνι Γυθείου Ανατολικής Μάνης
Τηλ.:  27330 23930
Fax: 27330 24436
 
Η εταιρία Βιολογικοι Αμπελωνες Κουτσογιαννη, Α.Ε.βρισκεται στο Γύθειο, κοντά στη θάλασσα, στην περιοχή Κάμπος – Μαυροβούνι Λακωνίας, Ιδρυθηκε το 1992 . Τα προϊόντα "Βιολογικοί αμπελώνες Κουτσογιάννη αν και δεν αγάπησαν τις δημόσιες σχέσεις ιδιαίτερα, αγαπήθηκαν όμως και έχουν αποκτήσει ένα πιστό κοινό που ξέρει να εκτιμά την αγνή και παραδοσιακή τους προέλευση, τον πιστοποιημένα βιολογικό χαρακτήρα τους και πάνω από όλα την ξεχωριστή και ιδιαίτερη γεύση και ποιότητά τους. Όπου παρουσιάστηκαν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, απέσπασαν τις καλύτερες κριτικές, εθνικά και διεθνή βραβεία, καταχωρήθηκαν σε οδηγούς επιλεγμένων προϊόντων και στέκουν πάντα ψηλά στο ύψος της κατηγορίας τους.
 
 
Κρασιά Τσιμπίδη Σοφία
Γράμμουσα (Αμπελοχώρι) Σκάλας Ευρώτα 
Τηλ : 27350 23832
 
Το οινοποιείο της οικογένειας Τσιμπίδη ξεκίνησε το 1992 από τον Παναγιώτη Τσιμπίδη ως μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση. Το πάθος μας και το μεράκι για το καλό κρασί μας οδήγησαν ψηλά με αποτέλεσμα το 1994 να προβούμε σε μια μεγάλη επένδυση εκσυγχρονισμού και επέκτασης του οινοποιείου μας , ώστε να μπορούμε να ανταποκριθούμε στη συνεχόμενα αυξημένη ζήτηση.
Έτσι λοιπόν το οινοποιείο μας σήμερα λειτουργεί με σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό όπου σε συνδυασμό με τις παραδοσιακές μεθόδους αμπελοκαλλιέργειας προσφέρει μεγάλη ποικιλία κρασιών ξεχωριστής ποιότητας και γεύσης.
 
 
Κτήμα Διαμαντούρου
Καρυές Σπάρτης
Τηλ:  2731095181 - 2108071370
 
Το επισκέψιμο «Κτήμα Διαμαντούρου» βρίσκεται στις βορειοανατολικές παρυφές του χωριού. Καλλιεργεί δικά του αμπέλια και από το 2002 άρχισε να παράγει εμφιαλωμένα κρασιά χαρακτηρισμένα ως Τοπικούς οίνους Λακωνίας, τα οποία κυκλοφορούν υπό την κοινή ονομασία «Καρυάτικο», σε ποσότητες περί τις 5000 φιάλες το καθένα.
Οι Αριστοτέλης και Γιώργος Διαμαντούρος αξιοποιούν τις λευκές ποικιλίες μοσχοφίλερο, ροδίτη και τις ερυθρές καμπερνέ σοβινιόν, μερλό και σιρά. Το λευκό τους «Καρυάτικο» παράγεται ανάλογα με τη χρονιά περίπου ισόποσα από τις δύο λευκές ποικιλίες, οι οποίες μαζί με το ερυθρό σιρά δίνουν και το νεότερο κρασί τους το «Καρυάρικο Ροζέ». Τα ερυθρά τους είναι δύο. Το «Καρυάτικο CabernetSauvignon» είναι ποικιλιακό κρασί που ωριμάζει 12 μήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια. Το «Καρυάτικο Ερυθρός» ήταν το πρώτο τους προϊόν και εκτός από καμπερνέ σοβινιόν περιέχει μικρή ποσότητα της ποικιλίας μερλό.
 
 
Κτήμα Θεοδωρακάκου
17ο χλμ Σπάρτης Γυθείου
Δάφνι Κροκεών Ευρώτα 
Τηλ.: 2731036555
Fax: 2731036550
 
Στην καρδιά της Λακωνίας βρίσκονται οι αμπελώνες και το οινοποιείο του Γεώργιου Θεοδωρακάκου, μια οικογενειακή επιχείρηση που έχει συνδέσει την ιστορία της με το λακωνικό κρασί από τις αρχές του 20ου αιώνα. Δίνοντας βάρος σε τοπικές ποικιλίες όπως η κυδωνίτσα και το μαυρούδι τα κρασιά παράγονται με πιστοποιημένες βιολογικές μεθόδους στους ιδιόκτητους αμπελώνες και αναγνωρίζονται ως Λακωνικοί Τοπικοί Οίνοι.
Το 2010 βρίσκει την επιχείρηση σε φάση ανάπτυξης με αρκετές ετικέτες κρασιού, με διακρίσεις,  με ένα καλό δίκτυο διανομής, με ποιοτικές συνεργασίες ενώ σε φάση ολοκλήρωσης βρίσκονται οι εργασίες επέκτασης του οινοποιείου, το οποίο διαθέτει απόλυτα σύγχρονο εξοπλισμό. Με την κουλτούρα του κρασιού να αγγίζει όλο και περισσότερο κόσμο, το Κτήμα Θεοδωρακάκου ανοίγει τους χώρους του στο κοινό και σας προσκαλεί να φιλοξενήστε στο κτήμα του events αλλά και την προσωπική σας εκδήλωση. Παράλληλα, εγκαινιάζει το πρόγραμμα WINE | ART | COMMUNICATION / ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΟΙΝΟΥ & ΤΕΧΝΗΣ μέσα από το οποίο στοχεύει να προσφέρει στο κοινό τη συγκίνηση της συνάντησης οίνου και τέχνης.
 
 
Οινοποιητική Μονεμβασιάς
Βελιές Μονεμβασιάς
Τηλ.: 27320 53096
Fax: 27320 53119
 
Στην καρδιά της Λακωνίας βρίσκονται οι αμπελώνες και το οινοποιείο του Γεώργιου Θεοδωρακάκου, μια οικογενειακή επιχείρηση που έχει συνδέσει την ιστορία της με το λακωνικό κρασί από τις αρχές του 20ου αιώνα. Δίνοντας βάρος σε τοπικές ποικιλίες όπως η κυδωνίτσα και το μαυρούδι τα κρασιά παράγονται με πιστοποιημένες βιολογικές μεθόδους στους ιδιόκτητους αμπελώνες και αναγνωρίζονται ως Λακωνικοί Τοπικοί Οίνοι.
Το 2010 βρίσκει την επιχείρηση σε φάση ανάπτυξης με αρκετές ετικέτες κρασιού, με διακρίσεις,  με ένα καλό δίκτυο διανομής, με ποιοτικές συνεργασίες ενώ σε φάση ολοκλήρωσης βρίσκονται οι εργασίες επέκτασης του οινοποιείου, το οποίο διαθέτει απόλυτα σύγχρονο εξοπλισμό. Με την κουλτούρα του κρασιού να αγγίζει όλο και περισσότερο κόσμο, το Κτήμα Θεοδωρακάκου ανοίγει τους χώρους του στο κοινό και σας προσκαλεί να φιλοξενήστε στο κτήμα του events αλλά και την προσωπική σας εκδήλωση. Παράλληλα, εγκαινιάζει το πρόγραμμα WINE | ART | COMMUNICATION / ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΟΙΝΟΥ & ΤΕΧΝΗΣ μέσα από το οποίο στοχεύει να προσφέρει στο κοινό τη συγκίνηση της συνάντησης οίνου και τέχνης.
 
 
Οινοποιία Βασίλειος Δ. Μοιράγιας
Miragias Wines - Σπάρτη 
(γραφεία στην Παιανία Αττικής) 
Τηλ.: 210 9646765
Fax: 210 9646788
Κινητό: 69 72017799
 
Η ιστορία της επιχείρησης ξεκινά από το 1935 όταν τα αδέρφια Παναγιώτης και Βασίλειος Μοιράγιας ανοίγουν το πρώτο μαγαζί στην Σπάρτη στην Κων/νου Παλαιολόγου 118, με αντικείμενο εργασιών το εμπόριο οίνων συνεχίζοντας το εμπόριο κρασιών που έκανε ο πατέρας τους Δημήτριος Μοιράγιας ή Ψύχας από το χωριό του στις Κολλίνες Αρκαδίας.
Εμπορεύονταν το Κολλινιάτικο κρασί τόσο από το δικό τους αμπέλι όσο και από τα άλλα αμπέλια του χωριού τους.
Τέλη του 1949 το μαγαζί έμεινε στον Βασίλειο Δ. Μοιράγια, ο οποίος τιμώντας την επιθυμία του πατέρα του χρησιμοποιεί τον διακριτικό τίτλο ΨΥΧΑΣ, όνομα με το οποίο έγινε γνωστός όχι μόνο στο νομό Λακωνίας, αλλά παντού.
Έχοντας μεράκι το αμπέλι και το καλό κρασί και πιστεύοντας ότι η επιτυχία των κρασιών προϋποθέτει σταθερή βάση ετησίως, αγοράζεται έκταση 110 στρεμμάτων Γραμμούσα, (οινοπαραγωγική περιοχή του Νομού Λακωνίας) όπου μετά από άδεια της Δ/νσης Γεωργίας φυτεύεται πρότυπος γραμμικός υποστυλωμένος αμπελώνας με Ελληνικές ευγενικές ποικιλίες, όπως Αθήρι, Μανδηλαριά, Φωκίανο ή Σαμιώτικο κλπ.
Ο συνδυασμός κλίματος, εδάφους και ποικιλιών διαμορφώνουν τη βάση της επιτυχίας όπου οινοποιούνται εξαιρετικά κρασιά. Έτσι η επιχείρηση είναι η πρώτη καθετοποιημένη οινοποιητική επιχείρηση του Νομού Λακωνίας.
Το 1981 μετατρέπεται σε ανώνυμη βιοτεχνική εμπορική επιχείρηση με την Επωνυμία Λακωνική Οινοποιία ΑΒΕΕ "Βασίλειος Δ. Μοιράγιας" και επεκτείνεται σε εξαγωγές στις ΗΠΑ. Έκτοτε και μετά το θάνατο του ιδρυτή της το 1997, η οικογένεια συνεχίζει με τον ίδιο ζήλο, αγάπη και μεράκι την επιμέλεια και καλλιέργεια του αμπελώνα, την οινοποίηση εξαιρετικής ποιότητας κρασιών χύμα και εμφιαλωμένων όπως τα Λευκός "Αμπελώνας Miragias" και Ροζέ "Αμπελώνας Miragias" και Ερυθρός "Miragias".
 
Οινοποιία Παρασκευά Μακρή
Άγιοι Απόστολοι Βοιών Μονεμβασιάς 
ΤΗΛ/FAX : 27340 47500
 
 
 
Πηγές: winesurveyor.weebly.com,
athinorama.gr, nline.gr, karyes.blogspot.gr,
greekwinevineyards.com,
messini-marathon.com, 1258.gr.all.biz
 

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.