Διακοπές στη Δυτική Μάνη

Διακοπές στη Δυτική Μάνη

Κείμενο και φωτογραφίες Φώτης Καζάζης

Ένα ακόμη καλοκαίρι πέρασα τις διακοπές μου στη Δυτική Μάνη και όπως συνηθίζω, κατέγραψα μερικές λαογραφικές εκδηλώσεις που γίνονται στα διάφορα χωριά, τα λίγα δυστυχώς, που επισκέφθηκα κι εφέτος. Είναι τόσο μεγάλη η ανάγκη για μπάνια και χαλάρωση στις όμορφες παραλίες της Στούπας και της Καλογριάς, που μείωσε τον χρόνο για επισκέψεις στα ορεινά χωριά.

Η πρώτη εκδήλωση ήταν η δοξολογία στον Ναό του Σωτήρος στην ομώνυμη εκκλησία στο Εξωχώρι, όπου με ενθουσίασαν οι φυσιογνωμίες των μεγάλων γυναικών. (Φωτ. 1, 2, 3) 

1.

2.

3.

Η δεύτερη εκδήλωση ήταν η δοξολογία που γίνεται κάθε χρόνο στη Μονή Αγίου Σαμουήλ, που βρίσκεται κοντά στον δρόμο που συνδέει τη Σαιδόνα με το Εξωχώρι, κοντά στη διασταύρωση με τον δρόμο που πάει στο δάσος της Βασιλικής. 

Φέτος το μονοπάτι που ανηφορίζει για το Μοναστήρι έγινε πλακόστρωτο με έξοδα μιας οικογένειας από την Σαιδόνα. Έτσι η πρόσβαση των πιστών ήταν ευκολότερη και ειδικά αυτών που έφερναν μεγάλα πανέρια με άρτους και κουτιά με πανέμορφα γλυκά. (Φωτ. 4, 5, 6)

4.

5.

6.

Τρίτη εκδήλωση ήταν η κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των πολεμιστών της Εθνικής Αντίστασης,. Δεν γράφω περισσότερα γιατί δεν θέλω να πολιτικολογώ.

Μερικές φωτογραφίες από την εκδήλωση. (Φωτ. 7, 8, 9)

7.

8.

9.

Εντυπωσιακή ήταν η επίσκεψή μου στο Προάστιο, όπου συνάντησα μια μικρή στάνη στο κέντρο του χωριού που διατηρεί με πείσμα η γιαγιά της εικόνας (Φωτ. 10)

10.

Το Προάστιο έχει σπίτια που θυμίζουν μεσαιωνικό χωριό και ο εφημέριος είναι σαν προφήτης που γύρισε από την έρημο.  (Φωτ. 11,12)

11.

12.

Στον Πύργο Λεύκτρου επισκέφθηκα το παλιό εκκλησάκι τα “Εισόδια της Θεοτόκου”. στο οποίο με εντυπωσίασε η απέριττη ομορφιά του. 

Στο ίδιο χωριό ανήμερα της Παναγίας, στο Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, μετά την λειτουργία και την αρτοκλασία, γίνεται πλειστηριασμός ειδών απέξω από την εκκλησία και τα έσοδα καλύπτουν έξοδα του ναού για όλο τον χρόνο. Τα πράγματα που βγαίνουν στη δημοπρασία είναι κυρίως γλάστρες με βασιλικά και άλλα φυτά. Υπάρχουν και μερικές προσφορές με σεντόνια και τραπεζομάντιλα κα.  (Φωτ. 13, 14)

13.

14.

Στη Μηλέα εκτός από το περίφημο πανηγύρι το δεκαπενταύγουστο γίνονται πολλές εκδηλώσεις στο θέατρο “Κώστας Καζάκος”. Φέτος παρακολούθησα τον Αλκίνοο Ιωαννίδη σε μια καταπληκτική συναυλία. Μοναδική στιγμή αυτής της βραδιάς ήταν το τραγούδι του χωρίς μικρόφωνο ανάμεσα στον κόσμο με το φως του φεγγαριού. Καταχειροκροτήθηκε. (Φωτ. 15, 16)

15.

16.

Κλείνω και με το δικό μου χειροκρότημα για το καλοκαίρι που πέρασα και φέτος στην πανέμορφη Μάνη.

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.