Γιατί έχουν γίνει… πουά και ριγέ τα αγριογούρουνα στη Μάνη και σε όλη την Ελλάδα

Γιατί έχουν γίνει… πουά και ριγέ τα αγριογούρουνα στη Μάνη και σε όλη την Ελλάδα
Τεράστια αύξηση παρουσιάζει ο πληθυσμός των αγριογούρουνων στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να προκαλούνται καταστροφές σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις, πλήττοντας το εισόδημα των αγροτών. 
Στην αύξηση του πληθυσμού, καθοριστικό παράγοντα αποτελεί το γεγονός ότι τα περισσότερα ζώα είναι υβρίδια, αφού σύμφωνα με μελέτες προέρχονται από διασταυρώσεις με γουρούνια γι' αυτό και η εικόνα τους πολλές φορές είναι... πουά ή ριγέ! Φαινόμενο που είδαμε με τα μάτια μας και στη Μάνη
 
 
«Τα αγριογούρουνα γεννούν 2 με 4 μικρά, σε αντίθεση με τα υβρίδια που η κάθε γέννα κυμαίνεται από 6 έως 10» εξηγεί στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο δασολόγος-περιβαλλοντολόγος, διευθυντής υποστήριξης της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας-Θράκης, Κυριάκος Σκορδάς.
 
Όπως διευκρινίζει, τα υβρίδια προέρχονται από διασταυρώσεις αγριογούρουνων με γουρούνια ελευθέρας βοσκής, τα οποία διατηρούν κτηνοτρόφοι που ωφελούνται από πρόγραμμα επιδοτήσεων βιολογικής κτηνοτροφίας.
 
«Αντί ένα αρσενικό αγριογούρουνο σε οίστρο να ζευγαρώσει με θηλυκό του είδους, προτιμάει την... ευκολία ενός ήμερου, ροδαλού γουρουνιού» τονίζει χαριτολογώντας. Άλλωστε, λόγω αυτών των διασταυρώσεων, τα αγριογούρουνα πλέον είναι παρδαλά: πουά ή ριγέ!
 
Στις αιτίες υπερπληθυσμού των αγριογούρουνων, ο κ. Σκορδάς συγκαταλέγει την εγκατάλειψη της ορεινής υπαίθρου, με συνέπεια τη μεγάλη δάσωση περιοχών που ήταν πρώην αγροτικοί χώροι.
 
«Τα ζώα, δηλαδή, βρίσκουν πλέον περισσότερη τροφή και καλύτερες συνθήκες αναπαραγωγής ενώ η αύξηση της θηροφύλαξης, μείωσε αντίστοιχα και τα περιστατικά λαθροθηρίας».
 
 
Οι ζημιές είναι σημαντικές αφού το τμήμα του χωραφιού που έχουν «επισκεφτεί» τα ζώα μοιάζει συχνά με βομβαρδισμένη περιοχή.
Οι παραγωγοί βλέπουν τη σοδειά τους να καταστρέφεται χωρίς ουσιαστικά να υπάρχει ασφαλής τρόπος αντιμετώπισης.
Και το χειρότερο για τους αγρότες είναι ότι δεν προβλέπεται καμία αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ αφού η συγκεκριμένη ζημιά δεν είναι μέσα σε αυτές που καλύπτει ασφαλιστικά ο Οργανισμός.
  
«Έχουμε ζητήσει επιμήκυνση της περιόδου κυνηγιού αγριογούρουνου αλλά και συνεργασία με τα δασαρχεία ώστε να γίνεται στοχευμένα. Να μας υποδεικνύουν, δηλαδή, τα δασαρχεία τις περιοχές όπου υπάρχει υπερπληθυσμός των ζώων και ό,τι 'χτυπάμε' να δημοπρατείται από τα δασαρχεία ή να δωρίζεται σε ιδρύματα. Μην ξεχνάτε ότι ένα αγριογούρουνο έχει περίπου 50 κιλά κρέας, μεγάλης γευστικής αξίας και γαστριμαργικής απόλαυσης» λέει ο εκπρόσωπος της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας.
 
 

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.