Γερολιμένας

είναι ένας εντυπωσιακός μανιάτικος οικισμός κτισμένος δίπλα στη θάλασσα στην ανατολική πλευρά του Κάβο Γκρόσσο και αποτελεί ένα από τα πιο παραδοσιακά και αυθεντικά μανιάτικα παραλιακά χωριά της Λακωνίας, με τα χαρακτηριστικά πέτρινα σπίτια του να αγγίζουν τη θάλασσα. Κατά πάσα πιθανότητα βρίσκεται στη θέση της αρχαίας Ιππόλας.

Στην αρχαιότητα ο Γερολιμένας θεωρείτο "Ιερός Λιμένας". Στο γεγονός αυτό οφείλει και τη σημερινή ονομασία του.
Επί τουρκοκρατίας ήταν ένα από τα ορμητήρια των Μανιατών πειρατών.
Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1970 στον όρμο του Γερολιμένα προσέγγιζε το πλοίο της άγονης τότε ακτοπλοϊκής γραμμής Πειραιώς, νοτίας Πελοποννήσου, Κέρκυρας.
Το μικρό φυσικό λιμάνι στο μυχό του ομώνυμου όρμου, αποτελούσε παλαιότερα το εμπορικό λιμάνι της Μέσα Μάνης και σημαντικό αλιευτικό καταφύγιο με αξιόλογες εγκαταστάσεις διάθεσης πάγου, καταστήματα διακίνησης αλιευμάτων καθώς και χώρο προσέγγισης σπογγαλιευτικών σκαφών.
Ήταν επίνειο των αρχαίων πόλεων Μέσσας και Ιππόλα. Υπήρξε σημαντικό εμπορικό κέντρο του 19ου αιώνα. Εκατοντάδες πλοία βρήκαν καταφύγιο στο λιμάνι του Γερολιμένα.
Στο λιμάνι αυτό φορτώνονταν τα ντόπια αγαθά τα οποία διοχετεύονταν έπειτα στο λιμάνι του Πειραιά.
Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει έντονη τουριστική ανάπτυξη με σημαντική και αξιόλογη υποδομή τόσο στο χώρο της διαμονής (ξενοδοχεία, παραδοσιακοί ξενώνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια), όσο της διασκέδασης και εστίασης (καφέ, ταβέρνες, εστιατόρια).

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.