ΒΕΡΓΑ-ΔΙΡO-ΠOΛΥΑΡΑΒO: Η νίκη των Μανιατών κατά του Ιμπραήμ

Η ΤΕΛΙΚΗ ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΤOΥΡΚΩΝ

 

Από το λεύκωμα:
«ΜΑΝΗ: Φωτεινός & Ελεύθερος Τόπος»
του Ν. Καλαποθαράκου

 

«Eγώ είμ' η Bέργα
τ' Aλμυρού κι όσα με βρούσι
τα μπορού εχω κοιλιά της
πυθαρός και όλα τα ρίχνω
χαρομπώ»

 


 

O Διονύσιος Mούρτζινος στη Mάχη της Bέργας το 1826.
Πίνακας του Peter Von Hess

 

 

Επίσημα στοιχεία σύγχρονων ιστορικών αναφέρουν την οικτρή κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει η Ελλάδα το 1826 από τον αλληλοσπαραγμό αλλά και από τις νίκες των Τούρκων.
Oι νίκες των Μανιατών κατά του αήττητου Ιμπραήμ σήμαναν τη νίκη της Ελλάδας κατά την Τούρκων. Έτσι, ωθήθηκαν τελικά οι ξένες δυνάμεις στη Ναυμαχία του Ναβαρίνου να καταστρέψουν τον τουρκικό στόλο.
Η Γενική Εφημερίς της Ελλάδος έγραψε:
“Το Μεσολόγγι έπειτα από ηρωική πάλην έπιπτε την 10ην Απριλίου…”
“O Ιμπραήμ, άμα αποβιβασθείς εκ Μεσολογγίου εις Πάτρας, δια πυρός και σιδήρου διέτρεχεν εκ νέου την Πελοπόννησον. Η Αχαΐα, η Ήλις, η Αρκαδία, η Μεσσηνία και η Λακωνία (πλην της Μάνης) μετεβάλλοντο εις σωρούς ερειπίων.”
“Η Ρούμελη” ,κατά τον Θ. Κολοκοτρώνη. “ήταν όλη προσκυνημένη, η Αθήνα πεσμένη, τα Ρουμελιώτικα στρατεύματα διαλυμένα … και επροσκύνησαν τα δύο μέρη των Καλαβρύτων και η Πάτρα όλη, και Βοστίτσα”. “O Ιμπραήμ εστοχάζετο να καταστρέψει το έσχατο προπύργιον της Ελληνικής αντιστάσεως, την δύναμιν των τρομερών εκείνων Μανιατών”.
Κούμας, Βιέννη 1832 8ου Τ. 12ος. Ιστορία των ανθρώπινων πράξεων.

Την 29η Μαΐου ο Ιμπραήμ αποστέλλει προς το Γεωργάκην Μαυρομιχάλην ιταμόν τελεσίγραφον.
O Γιωργάκης Μαυρομιχάλης εν συνεννοήσει μετά των άλλων καπεταναίων απάντησε με το Νεοσπαρτιατικό “μολών λαβέ”.
“Από ημάς τους ολίγους, Έλληνες της Μάνης, και τους λοιπούς Έλληνες ευρισκομένους εις αυτήν. Προς τον Ιμβραήμ Πασάν της Αιγύπτου. Ελάβομεν το γράμμα σας εις το οποίον είδομεν να μας φοβερίζης, ότι, αν δεν σου προσφέρωμεν την υποταγήν μας, θέλεις εξολοθρεύσει τους Μανιάτας και την Μάνην. Δια τούτο και ημείς σε περιμένομεν με όσας δυνάμεις θελήσεις. Oι κάτοικοι της Μάνης γράφομεν και σε περιμένομεν” Φραντζής Αμβρόσιος.
“Oι Μανιάται έως 5.000 τον αριθμόν, μετά των εκ Μεσσηνίας και λοιπής Πελοποννήσου προσφύγων στρατηγούμενοι υπό του Ηλία Κατσάκου Μαυρομιχάλη, Αντ. Μαυρομιχάλη, Γαλ. Κουμουδουράκη, Διον. Μούρτσικου, Αντ. Τρουπάκη, Γ. Γρηγοράκη, Στεφ. Χρηστέα, Παν. Κοσονάκου, Ν. Πιεράκου, Στ. Πικουλάκη και Σταυρ. Καπετανάκη και άλλων Μανιατών οπλαρχηγών”. Κολοκοτρώνης Ιωαν.
Απεκρούσθηκαν όλες οι αλλεπάλληλες επιθέσεις των Τουρκο-Αιγυπτίων στη Βέργα με πολλές απώλειες.

  • Την 25η Ιουνίου 1.500 Τουρκοαιγύπτιοι αποβιβάσθηκαν στο Διρό. Τις πρώτες μέρες μόνο οι γυναίκες, γέροι και παιδιά με δρεπάνια και πέτρες αντιστάθηκαν:

 

Τ’ οι γιάντρες όλοι ελείπασι
Τ’ ήταν στη Βέργα τ’ Αλμυρού
όπου τρωαδα ο πόλεμος
επάιανε δυο μερόνυχτα.
Μόνο τα γυναικόπαιδα
και οι γέροντες ανώφελοι
γιατ’ ήτα θέρος βρέθηκα
με τα τραπάνια στα λουριά

 

Στο τέλος της νίκης των γυναικών ήρθαν και δυνάμεις Ανατολικής Μάνης και από το Αλμυρό οι Κωνσταντίνος Μαυρομιχάλης, Π. Πικουλάκης, Γ. Κουβελιεράκης, Γ. Καπετανάκης, Κρανίδης Φελούρης, Βασ. Μιχαλεάκος.
Στα Τσαλαπιάνικα της Αρεόπολης αντιστάθηκαν οι Μανιάτες και με τους Πύργους των Πικουλάκη, Ρεμπάκου, Κουτράκου, Τρουφάκου, Κουτσουλιέρη έκαναν μάχη και έρριξαν τους Τουρκοαιγύπτιους στη θάλασσα του Διρού και στο Απήδημα.

 

Λέπει γυναίκες να χερούν
με τα δρεπάνια που βαστούν
τους Αραπάδες να χτυπούν.
Εύγιο σας μεταγεύγιο σας
γυναίκες άντρες γίνατε
σαν αντρειωμένες κρόττε
σαν Αμαζόνες μάχεστε.
Όσοι πιστοί εμπρός παιδιά
Σήμερον εγεννήθηκα
Σήμερον θα πεθάνωμε
νη θα σωθούμε σήμερο.

 

Ανοιξ’ η μάχη κι ο καβγάς
κι εγίνη ξεσκερίση
σ’ όλα τα Σπαρτιατόγγονα
ποιοι θα πάσι μπροστινοί!

 

O Ιμπραήμ τον Ιούλιο κάνει απόπειρα απόβασης στην Ανατολική Μάνη, στον Κότρωνα, αλλά αποτυγχάνει.
Τέλος, συντριπτική ήταν η ήττα του Ιμπραήμ στον Πολυάραβο τον Αύγουστο του 1826. Εκεί η περίλαμπρη νίκη των Μανιατών μαζί με τις νίκες της Βέργας του Αλμυρού και του Διρού σήμαναν το τέλος του Ιμπραήμ.
Έτσι, οδηγήθηκαν τελικά οι ξένες δυνάμεις να ναυμαχήσουν στο Ναβαρίνο και να καταστρέψουν τον τουρκικό στόλο.

 

Προκήρυξη
των πληρεξουσίων της Σπάρτης
(προς αποστολήν εφοδίων)
Και όχι τρόφιμα για συντήρησή τους

 

Άνδρες φιλογενείς και φιλόχριστοι
Έφθασε τέλος πάντως εις τα εσχάτας ταύτας ημέρας να μάχηται η Αίγυπτος με την Σπάρτην (Μάνη) μάχην τόσο πεισματώδη, όσον δεν μπορεί να φαντασθή νους ανθρώπινος.
Τρις και τετράκις ήδη προσέβαλεν εις το Αλμυρόν, αλλά η πατρίς μας τον αντέκρουσε...Κατά τον αυτόν καιρόν δια να μας ζαλίσει πανταχόθεν, έκαμεν απόβασιν μεταξύ Πύργου και Τζίμοβας, πλην οι ημέτεροι, ορμήσαντες άνδρες και γυναίκες κατά την 25η Ιουνίου, άλλους έρριψαν εις το πέλαγος, άλλους εζώγρησαν και άλλους εθανάτωσαν, ώστε η θάλασσα εκεί ακόμη κοκκινίζει από το αίμα των εχθρών.
O κοινός λαός της Σπάρτης συμφωνήσαντες, την ιδιοτέλειαν αφήσαντες και τα πάθη υπό πόδας θέντες διώρισαν κοινόν φροντιστήριον εδώ εις Τζίμοβαν, ως θέσιν ισχυροτέραν και περί το μέσαν της πατρίδος κειμένων
Έχομεν χρείαν και πολεμοφόδια και ζωοτροφίας, κατά δε τα άλλα υποσχόμεθα, συν Θεώ να αποκρούσωμεν τον εχθρόν και να τον κατακτήσωμεν εις παντελήν αμηχανίαν.
Βοηθήσατε την πτωχήν Ελλάδα...Και υπόσχεται, από μέρους όλης της Ελλάδος, να σας προσφέρει η πτωχή Σπάρτη (Μάνη) τους κλάδους της νίκης της...
Μένοντες λοιπόν άπαντες με αγκάλας ανοικτάς την προστασία σας.

1826 Ιουλίου 9
Τζίμοβα

Oι ταπεινοί δούλοι και πληρεξούσιοι
Μιχάλης Πικουλάκης
Δημήτριος Γεωργίου
Δημάκης Φινογιάννης
Δημάκης Δημητράκης
Μιχάλης Στραβολεμάκης
Γεωργάκης Κορωνιάκης
Θεοδωράκης Τζακάκης
Αθανάσιος Μαρτάκης
Αθανάσιος Γκιτάκης
Θεοδωράκης Κοζομπαλάκης
Πανάγος Λουκάκης
 

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.