Βάτραχος, το σύμβολο της πίστης

Βάτραχος, το σύμβολο της πίστης

Το πρώτο εξακριβωμένα (με ανάλυση γενετικού υλικού) μονογαμικό αμφίβιο είδος του πλανήτη ανακάλυψαν βαθιά στις ζούγκλες του Περού Αμερικανοί επιστήμονες! 

Πρόκειται για τον δηλητηριώδη βάτραχο Ranitomeya imitator, για τον οποίο οι γενετικές εξετάσεις σε αρσενικούς και θηλυκούς εκπροσώπους του είδους έδειξαν ότι παραμένουν απολύτως πιστοί στον σύντροφό τους καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους! 

 Όπως επίσης έγινε γνωστό, τη μονογαμία προάγει και ο τρόπος ζωής τους, ο οποίος επιβάλλεται από το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζουν και αναπαράγονται. 

Eρευνητές έχουν παρατηρήσει ότι το θηλυκό εναποθέτει τα αβγά του στα φύλλα των δένδρων και εν συνεχεία το αρσενικό μεταφέρει έναν έναν τους γυρίνους σε μικρές λιμνούλες νερού που σχηματίζονται στα φύλλα των φυτών του είδους βρομελία, όπου και παραμένουν υπό την επιτήρηση και των δύο γονιών μέχρι να αναπτυχθούν.

Καθένας από τους 5-6 γυρίνους έχει τη δική του λιμνούλα στα φύλλα του φυτού, την οποία και «προσέχει»

Σε περίπτωση που οι γυρίνοι αισθανθούν πείνα, το αρσενικό καλεί το θηλυκό, το οποίο εναποθέτει μέσα στη λίμνη του γυρίνου ένα «κλούβιο» αβγό που αποτελεί την τροφή του μικρού της. 

Oι γυρίνοι δεν μπορούν να επιβιώσουν μόνοι τους εξαιτίας του περιορισμένου χώρου μέσα στον οποίο αναπτύσσονται και της έλλειψης τροφής 

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της ομάδας του πρώην καθηγητή του East Carolina University στο Γκρίνβιλ της Βόρειας Καρολίνας των ΗΠΑ, η εντατική ενασχόληση με το μεγάλωμα των μικρών και των δύο γονιών και το «δέσιμο» που αναπτύσσεται με την εκάστοτε λιμνούλα-σπίτι, είναι οι μοναδικοί δύο εξωγενείς παράγοντες που απαγορεύουν τις... απιστίες.

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.