Ασή Γωνιά και Μάνη ανανέωσαν δεσμούς αίματος.

Ασή Γωνιά και Μάνη ανανέωσαν δεσμούς αίματος.

Οι λεβέντες κρητικοί που εκπροσώπησαν την Ασή Γωνιά*  και συγκεκριμένα ο  κύριος Ιωσήφ(Σήφης)με τα παιδιά του στο εορταστικό τραπέζι που παρέθεσε ο Δήμος Ανατ. Μάνης.

Στο στιγμιότυπο η σύζυγος του δημάρχου Ανατολικής Μάνης κυρία Α. Ανδρέάκου με τους φιλοξενούμενους φίλους από την Κρήτη.

 

Από το Μνημόσυνο που έγινε στο εκκλησάκι του Αη Γιάννη στο Κουμαρο της Ασή  Γωνιάς, για να τιμηθούν οι πεσόντες Μανιάτες που συμμετείχαν στην επανάσταση του 1866 στην Κρήτη.Στο στιγμιότυπο πάλι ο κ. Σήφης.

*Η Ασή Γωνιά είναι ιστορικό χωριό του δήμου Αποκορώνου  του νομού Χανίων της Κρήτης. Στο πέρασμα των ετών διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στα διάφορα επαναστατικά κινήματα της Κρήτης κατά τον 19ο αιώνα και αποτέλεσε τον τόπο καταγωγής αρκετών οπλαρχηγών. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της απογραφής του 2011, ο πληθυσμός του οικισμού ανέρχεται σε 527 κατοίκους, η πλειοψηφία των οποίων ασχολείται με την κτηνοτροφία.

Η ονομασία Ασή είναι αραβικής ή τουρκικής προέλευσης (τουρκικά "Asi") και σημαίνει τον "αποστάτη" ή τον "ανυπότακτο" και κατ΄ επέκταση τον "παλικαρά". Υπό αυτήν την ερμηνεία, η Ασή Γωνιά μεταφράζεται ως η "Γωνιά των αποστατών ή των παλικαράδων".

Ο οικισμός είναι κτισμένος στις απολήξεις των Λευκών Ορέων σε υψόμετρο 380 μέτρων σε δυσπρόσιτη τοποθεσία, ανατολικά του βουνού Αγκάθες. Απέχει 57 χιλιόμετρα από την πόλη των Χανίων και 35 χιλιόμετρα από το Ρέθυμνο. Αποτελεί την μικρότερη σε έκταση δημοτική ενότητα του δήμου Αποκορώνου. Ανατολικά συνορεύει με τον νομό Ρεθύμνης.

 

ΠΗΓΗ Για τα ιστορικά στοιχεία:

 

 

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.