Αρχοντικό Κισκήρα στη Λαγκάδα Έξω Μάνης

Αρχοντικό Κισκήρα στη Λαγκάδα Έξω Μάνης
Αρχοντικό Κισκήρα
 
Παλαιά οικογένεια της Μάνης με μεγάλη παρουσία στο χωριό Λαγκάδα είναι η οικογένεια Κισκήρα. Η παράδοση των Λαγκαδιωτών λέει πως υπαγόταν στην πατριά των Μιχαλιτσιάνων από τα μεγαλύτερα γένη του χωριού  ωστόσο απόγονοι της οικογένειας ( Αντώνης Κισκήρας ) μεγάλης ηλικίας αναφέρουν πως ήταν σύμμαχοι με τους Μιχαλιτσιάνους ( συντροφία ) και πως ο πραγματικός γενάρχης τους είναι από την Κοίτα. Λεγόταν μάλιστα Παυλοδύτης ο μεγάλος και τρανός αφέντης από άλλον τόπο.Η καταγωγή της οικογένειας ανάγεται λοιπόν στα βυζαντινά χρόνια.
 
Την παράδοση αυτή επιβεβαιώνει περίτρανα ο πρακτικός γιατρός Παπαδάκης που σε χειρόγραφό του στο χωριό Κοίτα το 1720 – 1760 αναφέρει
 
Εγηανε ο κησκηρας στο χέρι τουφεκηα
 
Είναι λοιπόν πολύ πιθανό για λόγους κοινωνικούς (πόλεμοι, τοπικές έριδες, οικονομικά) η οικογένεια γύρω στα 1750 να μετανάστευσε από την Κοίτα στην Λαγκάδα της έξω Μάνης.
 
 
Κατά την επανάσταση του 1821 οκτώ (8) μέλη της οικογένειας  Κισκήρα συμμετείχαν ενεργά στον αγώνα καταγεγραμμένοι σε διάφορα χωριά της έξω Μάνης εκτός της Λαγκάδας. Ένας από αυτούς μάλιστα αξιωματικός τιμής ένεκεν για τις εκδουλεύσεις του προς την πατρίδα.
 
Το 1871 έξι (6) άνδρες καταγράφονται στα δημοτολόγια του χωριού Λαγκάδα με το όνομα Κισκήρας ή Κισκηρέας, αποτελώντας υπολογίσιμη δύναμη στις τοπικές έριδες των Μανιατών.
 
Τα 2-3 σπίτια της οικογένειας βρίσκονται στο νότιο κομμάτι του χωριού κοντά το ένα στο άλλο, με χαρακτηριστικό το Αρχοντικό της οικογένειας που χτίστηκε το 1853, από τον μεγάλο πετρομάστορα της οικογένειας Ιωάννη Κισκήρα ή μαστρογιαννάκο όπως ήταν γνωστός την εποχή εκείνη ο οποίος έζησε από τα 1820 μέχρι τα 1905.
 
Σημαντικός εκπρόσωπος της οικογένειας ήταν και ο Κισκήρας Παναγιώτης του Ιωάννη ( 1867 – 1933 ) που διετέλεσε λειτουργός της Ανώτερης Εκπαίδευσης το 1890.
 
 
Πηγή: maniatika.wordpress.com
 
φωτό: dimitrios mavridis

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.