Αξιοθέατα και δραστηριότητες αναψυχής στην περιοχή της Κιππούλας

 

 
 
Γράφει ο Γ.Π. Νικολινάκος
Υποστράτηγος  (Ε.Α.) -MSc-MBCs
 
 
 
 
Οι Άγιοι Ανάργυροι
 
Αναγνώστη, αν δεν έχεις επισκεφθεί έναν τόπο στον οποίο ο Θεός έσπειρε αντί για σπόρους πέτρες και φύτεψε αντί για δένδρα, βαθιά ριζωμένα βράχια, τότε έλα εδώ, στην περιοχή της Κιππούλας και της 'Ανω Πούλας, όπου οι άνθρωποι που τον κατοίκησαν, μετέτρεψαν με πολύ ιδρώτα και αίμα τις πέτρες και τα βράχια σε απάτητα κάστρα, σε Ιερά αφιερωμένα στη Θεά Αθηνά, σε πανέμορφες βυζαντινές εκκλησίες και σε επιβλητικούς πολεμικούς πύργους που περήφανοι ξεπετάγονται σαν αήττητοι πολεμιστές και βιγλίζουν όλη την πανέμορφη Μέσα Μάνη (από την Αρεόπολη μέχρι τον φάρο του Ταινάρου). Έλα λοιπόν στην περιοχή της Κιππούλας και ανέβα στην Άνω Πούλα για να: δεις, θαυμάσεις, αναρωτηθείς, αναπολήσεις και προβληματισθείς.
 
 
Κολυμπώντας στο Μεζαλίμονα
 
Αν θέλεις, επισκέπτη να ζήσεις μια μοναδική εμπειρία δύσκολης πεζοπορίας και κολύμβησης σε απάτητα νερά, δεν έχεις παρά να ξεκινήσεις μόλις φωτίσει από την Κιππούλα, να περάσεις από τα Βαρβατιάνικα, και τους Παπουλιάνους και να κατηφορίσεις στο Μεζαλίμονα, τον Κολπίσκο που σχηματίζεται από την κατακόρυφη Πούντα (Κάβο Δρόσο) και από τους γκρεμούς που γειτονεύουν με την αριστερή πλευρά του Τηγανιού, όπου τα ερείπια του κάστρου της Μάνης.
 
Μετά από μισή ώρα κατηφορικής πεζοπορίας, με τον ιδρώτα του φόβου -λόγω του απότομου γκρεμού, που χάσκει δεξιά ή αριστερά από το στενό και εγκαταλειμμένο μονοπάτι- να αποζημιώνεται από τον απαράμιλλο γαλάζιο ουρανό και τις ψαρόβαρκες που φαίνονται, σαν να στέκονται στον αέρα και όχι ότι πλέουν στα κρυστάλλινα νερά του πελάγου, θα στρατοπεδεύεις ... στην πλάκα του Κριτιραφιού για να ξαποστάσεις.
Όταν οι παλμοί στους κροτάφους καταλαγιάσουν και ο ιδρώτας στεγνώσει, τότε μια βουτιά στα κατακάθαρα νερά και ένα ταξιδάκι με απλωτές προς το Λιακουφάκι και τον Όξου (έξω) Σταυρό, κάτω από τον τσεκουροκομμένο γκρεμό της Πούντας που γρανιτένιος υψώνεται κατακόρυφα σε ύψος τριακόσια περίπου μέτρα, γεμάτος από τρυποσπηλιές, κέρδαμα, κάπαρι και πορδαλοφωλιές, θα ηρεμήσει τη ψυχή και θα καταπραύνει την ανησυχία και την αμφιβολία για το ένα το όλο τοπίο είναι πραγματικό ή ζωγραφισμένο από κάποιο ζωγράφο που βρισκόταν στην πλέον παράξενη και εμπνευσμένη κορύφωση του άπειρου ταλέντου του.
 
Μόλις γυρίσει ο ήλιος και πέσει ο ίσκιος στο Κριτιράφι και αφού επισκέπτη θα έχεις χορτάσει τις βουτιές και το ψάρεμα -χρησιμοποιώντας μέσα νόμιμα ή παράνομα...- θα έχεις απολαύσει ένα κατανόστιμο γεύμα από τουλουμίσιο τυρί, κοπανιστές ελιές, κατακόκκινες τομάτες και τηγανητά αυγά με κοψίδια από μυρωδάτα σύγκλινα και αφού θα έχεις πάρει ένα υπνάκο πάνω στο πουπουλένιο... στρώμα του Κριτιραφιού, θα πάρεις το δύσκολο ανήφορο του γυρισμού, ακολουθώντας το δύσβατο και απότομο μονοπάτι, αυτό, που έφτιαξαν οι παλιές ηρωικές γενιές των Ιππολαίων και των Πουλιατών.
 
Μια στάση στο Αποθητούρι είναι εντελώς απαραίτητη για μια γουλιά νερό, για να μειωθεί ο ξέφρενος ρυθμός των χτύπων της καρδιάς, να σταματήσει το τρέμουλο των γονάτων και να καταλαγιάσει η πίεση του αίματος που σαν ορμητικός χείμαρρος τρέχει μέσα στις φλέβες και τις αρτηρίες από την σχεδόν κατακόρυφη ανηφορική υπερπροσπάθεια.
 
Μια δεύτερη στάση στο τελείωμα της ανηφόρας είναι απαραίτητη για μια ακόμα βαθιά ανάσα και για να κόψεις κέρδαμα και κάπαρη από τους βράχους που σ’ ορισμένα μέρη είναι προσεγγίσιμοι.
 
Όταν θα επιστρέψεις στην Κιππούλα θα έχεις νοιώσει μια πρωτόγνωρη ικανοποίηση, γιατί όχι μόνο έζησες μια ξεχωριστή ημέρα που δύσκολα θα ξαναζήσεις, αλλά κυρίως, γιατί επισκέφθηκε ένα μέρος που πήγαιναν οι Ιππολαίοι (κάτοικοι της Ιππόλας) ή οι Πουλιάτες (κάτοικοι της Κιππούλας), από τα αρχαία ιστορικά χρόνια μέχρι και στις αρχές της δεκαετίας του '50, για να κολυμπήσουν, να πλύνουν τα μαλλιά των προβάτων και των κατοικιών και τις μπατανίες ή να κουβαλήσουν με τα τουλούμια το γλυφό νερό που το χρειαζόταν το φτιάξιμο της λάσπης του κτισίματος και η λάτρα του σπιτιού, γιατί το νερό από τις στέρνες της διαχρονικά απομονωμένης και εγκαταλειμμένης Μάνης πάντοτε δεν επαρκούσε ούτε για πιόσιμο.

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.