Αναγνώριση του Πλάτανου της Άρνας ως Μνημείου της Φύσης

Αναγνώριση του Πλάτανου της Άρνας ως Μνημείου της Φύσης
 
 
 
 
Μετά από τις προσπάθειες 15 χρόνων και πολλαπλά αιτήματα προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, δηλαδή Δασαρχείο Γυθείου, εκάστοτε Ο.Τ.Α. (Δήμος Φάριδος, Δήμος Σπάρτης, Νομαρχία Λακωνίας, Περιφερειακή ενότητα Λακωνίας), Υπουργείο Γεωργίας (ή όπως αλλιώς ονομάστηκε αυτά τα 15 χρόνια), επίτέλους πραγματοποιήθηκε ένα όνειρο και σκοπός ζωής: να αναγνωριστεί ο πλάτανος της Άρνας διατηρητέο φυσικό μνημείο.
Είχε ήδη προηγηθεί η συμπερίληψή του στον κατάλογο των μεγάλων δένδρων της Ευρώπης του Jeroen Pater μαζί με άλλα 7 δένδρα από την Ελλάδα. 
 
Στον εν λόγω κατάλογο αναφέρεται: “Το μικρό ορεινό χωριό της Άρνας επισκιάζεται από ένα τεράστιο πλάτανο πολλών αιώνων, με περίμετρο 11,92 μέτρα“. Τότε είχε βοηθήσει ιδιαίτερα ο τότε αρμόδιος προϊστάμενος του τότε Υπουργείου Γεωργίας, και συγκεκριμένα της Διεύθυνσης Αισθητικών Δρυμών, Δασών και Θήρας κ. Ντούρος. Για αυτήν τους την ανταπόκριση και το άμεσο ενδιαφέρον οφείλουμε και στους δύο ένα μεγάλο ευχαριστώ. 
 
Οι ενέργειες αυτές του 2003 και 2004 αποτέλεσαν σήμερα την βάση για να ευοδωθεί το νέο αίτημά μας και να έχουμε άμεση ανταπόκριση από την αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων και τελικά να γίνει πραγματικότητα αυτή η αναγνώριση που αξιοκρατικά δικαιούται να έχει αυτό το ξεχωριστό δένδρο.
 
Στην τελική φάση του 2014 βοήθησαν με τις σχετικές γνωμοδοτήσεις τους , ο Δήμαρχος Σπάρτης , ο Δασάρχης Γυθείου, η Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κα Ντία Τζανετέα με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κο Πέτρο Τατούλη και ιδιαίτερα ο συμπατριώτης μας αναπληρωτής υπουργός –μέχρι πρότινος-Εσωτερικών και νυν Υγείας.
 
Τους ευχαριστώ όλους, τόσο προσωπικά, όσο εκ μέρους του συνόλου των Αρνιωτών. Με την ευκαιρία να σας ενημερώσουμε ότι το Σάββατο 26 Ιουλίου το βράδυ, στην Άρνα, κάτω από την δροσιά του Πλάτανου θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε μια ξεχωριστή γιορτή για την επίσημη ανακήρυξη του Πλάτανου ως Διατηρητέου Μνημείου της Φύσης.
 
 
Αντώνης Νικολακάκος
Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Άρνας
& Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Άρνας
 
 
 
 

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.