ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΓΕΛΑΔΙΑ ΣΤΗΝ ΜΑΝΗ

 ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΓΕΛΑΔΙΑ ΣΤΗΝ ΜΑΝΗ
 
Γράφει ο Πέτρος Καπερναράκος
 
Πολλή συζήτηση και κουβέντα εδώ και αρκετά χρόνια γι αυτό το σοβαρό θέμα που ταλανίζει την Μάνη και όχι μόνο! Υπάρχουν και σε άλλα μέρη της χώρας μας αδέσποτα γελάδια! Και εκεί δεν βρίσκουν λύση και εκεί ψάχνουν να βρουν την άκρη του νήματος!
Θέλεις η αδιαφορία κάποιων κτηνοτρόφων, θέλεις το κρυφοβόσκημα που εξυπηρετεί κάποιους κτηνοτρόφους, θέλεις η ελλιπής νομοθεσία, θέλεις η αδιαφορία του κράτους, συντελούν όλα μαζί στο να κυοφορείται συνεχώς αυτή η κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα ζώα αυτά(χωρίς σκουλαρίκια) αλλά και ζώα που άλλες μέρες φορούν σκουλαρίκια(σε έναν επικείμενο έλεγχο όταν αφορά επιδοτήσεις) και άλλες ημέρες τα βγάζουν και κυκλοφορούν ελεύθερα!
Ζώα που κυκλοφορούν ελεύθερα σε συγκεκριμένες περιοχές κοντά σε στάβλους, που κανείς δεν ξέρει ποιανού είναι. Ζώα που καταστρέφουν περιουσίες, ελαιόδεντρα, μαντρότοιχους και δεν ξέρω εγώ τι άλλο! Ζώα που προσφέρουν κοινωνικό έργο καθώς μπαίνουν σε νεκροταφεία και τρώνε τα χόρτα!  Ζώα που κυκλοφορούν σε δρόμους και προκαλούν ατυχήματα σε αυτοκίνητα με αποτέλεσμα να έχουν δουλειά οι φαναρτζήδες! Μα που να βρεθεί η ευαισθησία από τους ντόπιους κτηνοτρόφους και μη να περιμαζέψουν αυτά τα ζώα;
Θα θέσω λοιπόν το ερώτημα, γνωρίζοντας από ντόπιο κτηνοτρόφο, πως ένας τσοπάνης γνωρίζει τις κατσίκες του παρ’ όλο που  έχει έναν μεγάλο αριθμό ζώων και δεν γνωρίζει ένας αγελαδοτρόφος που έχει έναν μικρό σχετικά αριθμό ζώων; απλό είναι! Λέει πως δεν είναι δικά του γνωρίζοντας πως αυτό δεν έχει καμία επίπτωση στο κοπάδι του και όταν χρειαστεί να τα μαζέψει για έλεγχο θα βρίσκονται εκεί για να τα μαζέψει!
Βέβαια, κάνοντας μια βόλτα σε αγροκτήματα ερημικών περιοχών της Μάνης, εκεί όπου βόσκουν ανενόχλητα αδέσποτα και μη ζώα, θα βρεις σκελετούς ζώων, φαγωμένους από τα τσακάλια της περιοχής, αλλά με μία διαφορά! Θα τους λείπουν τα πόδια μαζί με τους γοφούς ενώ ο υπόλοιπος σκελετός θα είναι εκεί! Φαίνεται ότι τα τσακάλια ξεχωρίζουν τα συγκεκριμένα μέρη και τα πάνε στην φωλιά τους για να ταΐσουν τα μικρά τους! Ας γελάσω! Μήπως συμβαίνει αυτό που όλοι συζητούν μεταξύ τους αλλά επίσημα δεν το λέει κανένας;
Για να μην φιλοσοφούμε λοιπόν και τρώμε το χρόνο μας, μέσα από την έρευνα και την εμπειρία έχουμε καταλήξει σε συγκεκριμένα συμπεράσματα για την επίλυση του προβλήματος! Γεγονός είναι ότι έχει κατατεθεί συγκεκριμένη πρόταση από τον υπογράφοντα ως μέχρι πρότινος εκπροσώπου περιβαλλοντικής οργάνωσης σε όλες τις αρμόδιες αρχές, μα δυστυχώς έπεσε στο κενό,  αφού η αδιαφορία πάει σύννεφο! 
Ας δούμε λοιπόν πως μπορεί να λυθεί το πρόβλημα και παράλληλα να αξιοποιηθεί το πρόβλημα και να φέρει έσοδα στους τοπικούς κτηνοτρόφους!
Είναι γνωστό σε όλους όσους ασχολούνται με την κτηνοτροφία, ότι, η γνήσια μανιάτικη ράτσα έχει κοντόσωμα ζώα με μικρό βάρος σε σχέση με άλλες ράτσες, λόγω της έλλειψης τροφής και νερού το καλοκαίρι. Μπορούν λοιπόν να διερευνηθούν αυτά τα ζώα, να βρεθούν οι κτηνοτρόφοι που τα κατέχουν και να καταγραφούν ως γνήσια μανιάτικη ράτσα! Έτσι θα δημιουργηθεί μια τράπεζα δεδομένων όπου θα υπάρχουν τα στοιχεία των ζώων αυτών! Λόγω της γνήσιας φυλής μπορούν να δημιουργηθούν ελεγχόμενοι βοσκότοποι, περιφραγμένοι και τουριστικά επισκέψιμοι! Λογικό είναι όμως οι κτηνοτρόφοι αυτοί να υπέχουν μιας αυξημένης βοήθειας από το κράτος! Αυτή είναι είτε κρέας προστατευμένης ονομασίας και προέλευσης, είτε η διασφαλισμένη κατανάλωση του κρέατος, είτε η προώθηση της παραγωγής κρέατος ακόμα και στο εξωτερικό! Μια διαφημιστική καμπάνια οργανωμένη θα φέρει αν όχι άριστα, πολύ καλύτερα αποτελέσματα στον παραγωγό! Αποδεδειγμένα βέβαια ότι οι τιμές που θα απολαμβάνει ο παραγωγός θα είναι καλύτερες αφού δεν θα υπάρχουν  μεσάζοντες! Αριθμός ζώων βέβαια, τόσα που να μπορεί να θρέψει ο παραγωγός ανάλογα με τις εγκαταστάσεις του και τον βοσκότοπό του! Έτσι δεν θα αναγκαστεί να τα αφήνει ελεύθερα!
Όσον αφορά τα υπόλοιπα ζώα; Είναι απλό! Αναλαμβάνει τη διαχείριση των ζώων μια οργάνωση με έδρα την Μάνη, ακόμα και νεοσύστατη! Με την βοήθεια του δήμου και της περιφέρειας κατασκευάζεται ένας στάβλος χωρητικότητας είκοσι περίπου ζώων συν τους βοηθητικούς χώρους (αποθήκη κ.λ.π.). Αγοράζεται ένα φορτηγό κατάλληλο για την μεταφορά ζώων. Ετοιμάζονται οι χώροι υποδοχής και παγίδευσης των ζώων (χώροι όπου υπάρχει νερό το καλοκαίρι). Κατασκευάζεται σταθερή ράμπα φόρτωσης των ζώων σε φορτηγό. Την εποχή του καλοκαιριού όπου τα ζώα πηγαίνουν για νερό παγιδεύονται μέσα στην ποτίστρα αφού θα βρουν και τροφή που θα έχει τοποθετηθεί από νωρίς. Μετά την σύλληψή τους και φόρτωσή τους οδηγούνται στο στάβλο για ιατρικές εξετάσεις και σκουλαρίκια με τον κωδικό της οργάνωσης. Στη συνέχεια πωλούνται σε ενδεικτική τιμή σε κτηνοτρόφους άλλων περιοχών μακριά από την Μάνη.
Στο δεύτερο σκέλος αυτού του σχεδίου, σχετικά με ζώα που θα κυκλοφορούν ελεύθερα κατά την περισυλλογή των αδέσποτων η και μετά την ολοκλήρωση της περισυλλογής, η οργάνωση συνεχίζει να περισυλλέγει ζώα, ενημερώνοντας στην περίπτωση δεσποζόμενου την οικεία εισαγγελική αρχή για τις περαιτέρω διαδικασίες, ενώ στην περίπτωση αδέσποτου ενεργεί όπως και στο πρώτο σκέλος του σχεδίου.
Ένα άλλο κομμάτι του σχεδίου είναι η δημιουργία Κέντρου Περίθαλψης των Ζώων όπου θα είναι ο αρμόδιος φορέας για την  υγεία των ζώων και καταγραφή τυχόν ασθενειών ανάμεσα στα ζώα!
Με λίγα λόγια αυτό είναι το σχέδιο περισυλλογής των αδέσποτων και μη ζώων τα οποία βρίσκονται στην περιοχή της Μάνης και όχι μόνο! Τώρα αν θα ιδρώσει κανενός το αυτί; αυτή είναι μια άλλη ιστορία που θα την συζητάμε για πολύ ακόμα στο μέλλον! 
 

Σχόλια

Υποβλήθηκε από Anonymous (χωρίς επαλήθευση) στις .

Το πρόβλημα που προσπαθείτε να αναδείξετε είναι γνωστό σ' όλους μας στην Μάνη. Ιδιαίτερα τώρα το καλοκαίρι όσοι επισκέπτονται τον τόπο μας το βιώνουν καθημερινά. Αδέσποτα ζώα καταστρέφουν τον κόπο και τον μόχθο κάποιον, τον κόπο και τον μόχθο που κάποιοι δήθεν "Μανιάτες" κτηνοτρόφοι, κάποιοι αφιλότιμοι όπως λέγανε οι παππούδες μου , δεν σέβονται. Για να επιδείξεις σεβασμό πρέπει να στον έχουν διδάξει κάποιοι. Αλλά από την άλλη ίσως να τους δίδαξαν ότι μπορούν να κάνουν ότι θέλουν, και πως για τα χρήματα να κάνουν τα πάντα. Να καταστρέφουν, να απειλούν, να χρηματίζουν, να μην σέβονται και να είναι ΑΦΙΛΌΤΙΜΟΙ. Οι άρχοντες σε όλα τα επίπεδα της εξουσίας, του τόπου μας, από την άλλη αδιαφορούν επιδεικτικά, για λόγους δικούς τους...

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.