Αγκιναρόπιτα με σύγκλινο από την Μαίρη Παναγάκου

Αγκιναρόπιτα με σύγκλινο από την Μαίρη Παναγάκου

Αυτή η πίτα περιέχει μερικά από τα πιo χαρακτηριστικά Μανιάτικα προιόντα. 

Υλικά για 16 κομμάτια 

8 αγκινάρες με τ' αγκάθια 

5 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα 

3 κλωνάρια μάραθο ψιλοκομμένα 

4 φύλλα χωριάτικα 

1/2 ποτήρι Μανιάτικο ελαιόλαδο 

200 γρ γιαούρτι 

3 αυγά χωριάτικα 

1 φλ τσ φέτα τριμμένη 

1/2 φλ τσ κεφαλογραβιέρα χοντροτριμμένη 

200 γρ σύγκλινο βρασμένο σε χυμό πορτοκαλιού, κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες 

λίγο αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι 

2 κ σ παπαρουνόσπορο 

Για το φύλλο 

1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις 

6 κ σ ελαιόλαδο και 3 κ σ ξύδι 

1/2 κ γλ αλάτι 

1-2 φλ τσ χλιαρό νερό 

Τρόπος παρασκευής 

1. Καθαρίζουμε τις αγκινάρες από τα φύλλα και αφήνουμε την καρδιά. Τις 

περνάμε τριγύρω με λεμόνι για να μην μαυρίσουν και τις ρίχνουμε σε νερό 

με λεμονοχυμό. 

2. Βάζουμε σε κατσαρόλα το μισό από το λάδι να ζεσταθεί και σοτάρουμε τα 

κρεμμυδάκια, μετά τις αγκινάρες κομμένες σε λεπτές φέτες, τον 

ψιλοκομμένο μάραθο και 

το σύγκλινο. Τα γυρίζουμε με ξύλινη κουτάλα, να σοταριστούν καλά 

και σβήνουμε τη φωτιά, αφήνοντας να κρυώσουν. 

3. Ετοιμάζουμε το φύλλο: Βάζουμε το αλεύρι σε λεκάνη, λαδώνουμε τα χέρια 

μας για να μην κολλάνε και ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί. Όταν έχουμε μιά 

μαλακή ζύμη, 

την σκεπάζουμε με υγρή πετσέτα και αφήνουμε να "ξεκουραστεί". 

4. Σε μεταλλικό μπολ χτυπάμε τα αυγά μαζί με το γιαούρτι, μέχρι να 

αφρατέψουν. Προσθέτουμε τα τυριά και το μείγμα αγκινάρες-σύγκλινο, 

ανακατεύοντας μέχρι να 

αναμειχθούν όλα τα υλικά. Αλατοπιπερώνουμε, δοκιμάζουμε και 

διορθώνουμε τη γεύση, προσέχοντας γιατί το σύγκλινο είναι αλμυρό. 

5. Ανοίγουμε τα φύλλα με τον πλάστη σε αλευρωμένη επιφάνεια. Λαδώνουμε 

ένα ταψί Νο 30 και στρώνουμε τα 2 φύλλα λαδωμένα μεταξύ τους. Απλώνουμε 

τη γέμιση 

και την ισιώνουμε με σπάτουλα. Καλύπτουμε με τα άλλα 2 λαδωμένα 

φύλλα και γυρίζουμε γύρω γύρω τα φύλλα που εξέχουν σαν κόθρο και 

λαδώνουμε καλά την 

επιφάνεια της πίτας. Ραντίζουμε με λίγο νερό για να γίνει τραγανό 

το φύλλο και πασπαλίζουμε με τον παπαρουνόσπορο. 

6. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο πάνω κάτω, χαράζουμε την πίτα σε 

κομμάτια και ψήνουμε για 1 ώρα. Βγάζουμε την πίτα και αφήνουμε να γίνει 

χλιαρή πριν την σερβίρουμε. 

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.