Έχετε δοκιμάσει φρέσκο λάδι;

Οι ελιές προέρχονται από το κτήμα του Σωτήρη Λυμπερόπουλου στις Ράχες Μεσσηνίας. 
 
Έχετε δοκιμάσει φρέσκο λάδι; 
 
 
Έχετε δοκιμάσει ποτέ ολόφρεσκο το… χυμό της ελιάς; Παρθένο φυσικά, αφιλτράριστο και θολό όμως, δηλαδή φρουτώδες, πράσινο και λαμπερό; Ο αγαπημένος μας τροφοσυλλέκτης και μικροπαραγωγός εκλεκτών φυσικών τροφίμων Σωτήρης Λυμπερόπουλος ετοιμάζεται να στείλει 500 συσκευασίες σε φίλους και “μερακλήδες”. Για όσους δεν έχουν ακουστά τον περίφημο Σωτήρη ή “Ραδίκι” που αναζητά άγρια χόρτα και μαζί το νόημα του σύγχρονου, αειφόρου επιχειρείν στο χωριό του, αξίζει να διαβάσετε τις όμορφες σκέψεις -και τις σκληρές αλήθειες- που μοιράζεται με τους αναγνώστες του Andro, στο ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΝΟΣ ΤΡΟΦΟΣΥΛΛΕΚΤΗ
 
Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο εξάγεται εν ψυχρώ.
 
 
Τι ακριβώς είναι το φρέσκο λάδι; Πολύ απλά, αυτό που καταναλώνεται ευθύς μετά την παραγωγή του. Συνήθως, το λάδι αποθηκεύεται σε δεξαμενές και εμφιαλώνεται μετά από 1-2 μήνες, όταν θα έχουν «κάτσει» τα ιζήματά του. Εναλλακτικά, φιλτράρεται και εμφιαλώνεται αμέσως. Αντιθέτως, το φρέσκο λάδι συσκευάζεται αφιλτράριστο. Δοκιμάστε το ωμό, πάνω σε καψαλισμένο, ζυμωτό ψωμί με αφρό αλατιού και μυρωδάτη ρίγανη. Ονομάζεται και πρωτόλαδο, δεν έχει σχέση όμως με το αγουρέλαιο που είναι ιδιαίτερα πικρό και πηχτό. Το πρωτόλαδο ή φρέσκο λάδι πρέπει να καταναλωθεί εντός 60 ημερών, καθώς σταδιακά χάνει τα αρχικά του χαρακτηριστικά. Τρώγεται ωμό – ο καλύτερος τρόπος είναι να στάξετε λίγο πάνω σε καψαλισμένο, ζυμωτό ψωμί, προσθέτοντας αφρίνα θαλασσινού αλατιού και ρίγανη. Στη σαλάτα βάζουμε μικρότερη ποσότητα από το συνηθισμένο, καθώς είναι αρκετά βαρύ. Οι “παλιοί” έπιναν το πρωί ένα κουταλάκι από αυτό το λάδι με λίγο λεμόνι… Το φρέσκο λάδι προέρχεται από το κτήμα του “Ραδικιού” στις Ράχες. Εξάγεται εν ψυχρώ και συσκευάζεται σε δοχεία των 5 λίτρων. 
 
 

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.