Ένα μεγαλιθικό κτίσμα στην Κοίτα έχει αφεθεί στην τύχη του. Τι είναι οι μεγαλιθικοί οικισμοί.

Ένα μεγαλιθικό κτίσμα στην Κοίτα έχει αφεθεί στην τύχη του. Τι είναι οι μεγαλιθικοί οικισμοί.

Το ξεχασμένο από την εκκλησία, την πολιτεία, και τους ανθρώπους, εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου, στους Καλλονιούς της Κοίτας. Μοναδικό μεγαλιθικό κτίσμα.

 

Ένα μεγαλιθικό κτίσμα στην Κοίτα έχει αφεθεί στην τύχη του

Αξίζει τον κόπο να γίνει μια προσπάθεια από τους αρμόδιους φορείς τουλάχιστον να ευπρεπισθεί το εκκλησάκι. Αν ήταν σε άλλη Ευρωπαική χώρα θα το είχαν αναπαλαιώσει. Σε εμάς είναι εγκαταλελειμμένο και έχει γίνει τόπος σατανιστικών τελετών(παραδόξως), σημειώνει ο κ. Παναγιώτης Μπουζικάκος που μας έστειλε το θέμα.

 

Ο παλαιός οικισμός της Κοίτας ήταν μεγαλιθικός, και χαρακτηριστικά του δείγματα θα δούμε ανάμεσα στα σπίτια του νεότερου οικισμού.
 
 
Πολλά είναι τα ερωτήματα που προκύπτουν από την μελέτη των Μεγαλιθικών - Κυκλώπειων κτισμάτων (όπως π.χ. ο Τάφος του Ατρέα στις Μυκήνες, τα Κυκλώπεια τείχη ή το "Δρακόσπιτο" στην Όχη, που ενδεικτικά σας παρουσιάζουμε). Πως έγινε η επεξεργασία τόσο μεγάλων λίθινων όγκων; (π.χ. η πέτρα βάρους 122 τόνων στο υπέρθυρο του τάφου του Ατρέα). Πώς έγινε η μεταφορά τους; (σε μερικές περιπτώσεις τα λατομεία απείχαν μεγάλες αποστάσεις από τον χώρο κατασκευής του μνημείου). Με ποιες τεχνικές γινόταν η ανύψωση τέτοιων λίθων; (που ακόμα και για τα σημερινά δεδομένα είναι δύσκολο).
 
 
Όσο εμβαθύνουμε στην μελέτη των Μεγαλιθικών - Κυκλώπειων κτισμάτων (π.χ. τα κυκλώπεια τείχη των Μυκηνών, Τίρυνθος κ.α.) παρατηρούμε δυνατότητες, οι οποίες τα μεταγενέστερα χρόνια φαίνεται να μην υπάρχουν ή να μην χρησιμοποιούνται. Εντύπωση προκαλεί π.χ. η ικανότητα των Μυκηναίων να χειρίζονται με άνεση και εξαίρετη τεχνική ογκόλιθους πολύ μεγάλου μεγέθους, κατασκευάζοντας τα περίφημα κυκλώπεια τείχη, ενώ δεν υπάρχει παρεμφερές κτίσμα σε μεταγενέστερες εποχές. Σε μεταγενέστερες εποχές υπάρχουν εξαίρετα κτίσματα στα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί ανεπτυγμένες (ακόμα και για τα σημερινά δεδομένα) τεχνικές όπως π.χ. στον Παρθενώνα της Ακροπόλεως, αλλά δεν υπάρχουν κτίρια ή κτίσματα "Κυκλώπειας τεχνοτροπίας", δηλαδή κτίσματα στα οποία να γίνεται εκτεταμένη χρήση ογκόλιθων.
 
Είναι απίστευτη παράλειψη απ' την πλευρά της αρχαιολογικής υπηρεσίας να εγκαταλείπεται αυτό το μοναδικό μεγαλιθικό εκκλησάκι χωρίς προστασία, χωρίς να διατηρείται καθαρός ο περιβάλλων χώρος και χωρίς μία ταμπέλα που να εξηγεί στους επισκέπτες τη σημασία και την προέλευση της κατασκευής.
Το τουριστικό προιόν της χώρας μας ενισχύεται πάρα πολύ από την προβολή των μνημείων της, όταν μάλιστα έχει να παρουσιάσει μία απίστευτη ποικιλία στο πέρασμα των αιώνων.
 
 
 
 
 

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.