«Λακωνικό Σύμφωνο Ποιότητας».ΛΑΚΩΝΙΑ. Στο αδιέξοδο υπάρχει διέξοδος

ΛΑΚΩΝΙΑ. Στο αδιέξοδο υπάρχει διέξοδος. Όταν δε αυτή μπορεί να λειτουργήσει ως δίαυλος τότε δεν υπάρχει λόγος να «αποδράσεις» από τον τόπο σου ή να αδιαφορήσεις για τον χρόνο σου.

Αυτό το συμπέρασμα μπορεί, αβίαστα να βγει από όσα ελέχθησαν και συζητήθηκαν στις τρείς σημαντικές ενημερωτικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Λακωνία το διήμερο Σάββατο – Κυριακή 6 και 7 Ιουλίου.

Η Λακωνία, νομός κατεξοχήν αγροτικός, καλείται να δώσει το παρόν τη στιγμή που η πρωτογενής παραγωγή στη χώρα φθίνει.
Το συγκριτικό πλεονέκτημα των ποιοτικών προϊόντων που παράγονται στη γη της Λακωνίας πρέπει να υποστηριχθεί από μια συντονισμένη, οργανωμένη και κατοχυρωμένη θέση μέσα σε ένα, έντονα, ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Οι δυνάμεις του διεθνούς εμπορίου και η ισχύς της συστηματικής παραγωγής αγροτικών προϊόντων, έχουν σαρωτικές τάσεις ανα τον κόσμο. Η απάντηση είναι μια, ειδική, αυθεντική, ποιοτική και μετωπική.

Η Λακωνία πρέπει, με τη δύναμη της παραγωγής της, με γνώση και διάκριση να προετοιμάσει ταχύτατα, να διαδώσει έξυπνα και να διαθέσει αποδοτικά το αγροτικό προϊόν της, με την υπογραφή που θα εγγυάται το «Λακωνικό Σύμφωνο Ποιότητας».

Αυτή την αδήριτη ανάγκη, την μοναδική διέξοδο, την κρίσιμη ευκαιρία, ανέδειξε στους Λάκωνες παραγωγούς και πολίτες η βουλευτής Φεβρωνία Πατριανάκου.

Η λάκαινα πολιτικός, μακριά από τις φάλτσες και βραχνές σάλπιγγες της εξουσίας, πάνω από την ματαιότητα ενός ξεπερασμένου και χρεοκοπημένου μοντέλου «πολιτεύεσθαι», όπως και στο παρελθόν έπραξε, έφερε στην λακωνική περιφέρεια τη γνώση, συμπυκνωμένη, απλουστευμένη, επικαιροποιημένη αλλά εξειδικευμένη σε στόχο.

Μέσα από μελέτες, στατιστικές και πληροδορίες οι ομιλητές- συνεργάτες της Φεβρωνίας Πατριανάκου παρουσίασαν στις πλατείες της Λακωνικής περιφέρειας το παρόν και το μέλλον της αγροτικής οικονομίας σε σχέση με την παραγωγή.

Με σαφή λόγια και εύλγωττες παραστάσεις οι καθ’ ύλην ειδικοί έδειξαν στους Λάκωνες, καλλιεργητές, παραγωγούς, τυποποιητές και συνεταιριστές το δρόμο που οδηγεί τόσο στην έξοδο όσο και στην βιώσιμη ανάπτυξη.

Το θέμα γύρω από το οποίο ανταλλάχθηκαν σκέψεις και κατατέθηκαν  προτάσεις από διακεκριμένους ομιλητές ήταν: «Η Επένδυση στην Αξία της Διατροφής. Προτάσεις για την Αναδιάρθρωση των Καλλιεργειών και η Διαμόρφωση Λακωνικού Συμφώνου Ποιότητας».

Ειδικοί εισηγητές ήταν οι κ.κ.:

- Σπύρος Κίντζιος, Καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

- Ιωσήφ Μπιζέλης, Αν. Καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

- Προκόπιος Μαγιάτης, Επίκουρος Καθηγητής του Τομέα Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων Πανεπιστημίου Αθηνών

- Ελένη Μέλλιου, Δρ., Ειδική Ερευνήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών και Επιστημονική Συνεργάτης του Κέντρου Ελαιόλαδου του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας Davis

- Λευτέρης Καλπουτζάκης, Δρ., Ερευνητής για Αρωματικά και Φαρμακευτικά Φυτά

- Ελένη Μπλούχου, Σύμβουλος Marketing.

- Νατάσσα Σταθάκη, γεωπόνος, με εξειδίκευση στην τυποποίηση της Ελιάς

Οι ανοιχτές συζητήσεις πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία στο:

Γεράκι, Σάββατο 6 Ιουλίου, 7.00 μ.μ., Πλατεία Γερακίου

Ξηροκάμπι, Κυριακή 7 Ιουλίου, 11.00 π.μ., Πνευματικό Κέντρο Ιερού Ναού Αγ.Τριάδος

Συκιά, Κυριακή 7 Ιουλίου, 7.00 μ.μ., Πλατεία Συκέας

Την στιγμή που το ζητούμενο στον ανεπτυγμένο κόσμο είναι τα ποιοτικά προϊόντα, την ώρα που η Ελλάδα επανακαθορίζει τις προτεραιότητές της, τη στιγμή που η Λακωνία αναζητά τη διέξοδο, είναι: απαραίτητη η γνώση, αναγκαίος ο σχεδιασμός και υποχρεωτική η συμφωνία δυνάμεων και κοινής δράσης.

«Το όνειρό μου, ταυτίζεται με το δικό σας», είπε η Φ. Πατριανάκου, « τα προίόντα της λακωνικής γης να ταξιδεύουν στις αγορές με διασφαλισμένη ταυτότητα – ποιότητα και με συγκεκριμένη στρατηγική».

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.