Τοπικά προϊόντα

Μέλι Μάνης θυμαρίσιο και πως το μέλι καταπολεμά την παχυσαρκία και το λίπος.

Μελισσοκόμος κοντα στην Αρεόπολη φωτό: Ν.Καλαποθαράκος   Μέλι Μάνης Θυμαρίσιο

Παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα του ελαιολάδου

Παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα του ελαιολάδου  

Τα Μάρμαρα της Μάνης: Rosso Antico, Nero Antico και υπόλευκο Διρού

Η μαρμαροφόρος περιοχή του όρους Σαγιά της Μάνης,που καλύπτει πολύ μεγάλες εκτάσεις (200 τετραγ. χιλιόμετρα) της νοτίου Μάνης, είναι η μοναδική περιοχή του ελλαδικού χώρου, στην οποία αναπτύσσεται ολόκληρη η ακολουθία των "πλακωδών ασβεστολίθων".

Αλατότοποι στη Μέσα και ΄Έξω Μάνη: τεχνογνωσία και προοπτικές διαχείρισης

Γιάννης Σαΐτας  Αρχιτέκτων - Εθνολόγος, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Kέντρο Nεοελληνικών Eρευνών Κορνηλία Σαρκιά Αρχιτέκτων - Εθνολόγος Το αλάτι και οι αλυκές ως φυσικοί πόροι κι εναλλακτικοί πόλοι τοπικής ανάπτυξης

Σαν πας στην Καλαμάτα ...τι θα δοκιμάσεις!

Ακόμα και μια διήμερη απόδραση αρκεί για να σου αποκαλύψει τους γαστρονομικούς θησαυρούς της και όχι μόνο η πόλης που “ακουμπά” στον Ταΰγετο και αγναντεύει τη Μεσόγειο.

Στις υπερτροφές η κάπαρη που αφθονεί στη Μάνη!

Στις υπερτροφές η κάπαρη που αφθονεί στη Μάνη!  Της Αγγελικής Μήλιου, βιολόγου 

Η φάβα της Μάνης,μοιάζει με της Σαντορίνης,και η παραδοσιακή κουκόφαβα

Ο Ουμπέρτο Έκο έχει πει: «Χωρίς τα όσπρια, η ανθρωπότητα δεν θα είχε φτάσει ούτε μέχρι το μεσαίωνα»!

Οι καλύτερες ποικιλίες σύκων της χώρας μας

του Σταύρου Σφιχτέλλη, Γεωπόνου ΕΛ.Γ.Α Στη χώρα μας μπορεί να συναντήσει κανείς πάρα πολλές ποικιλίες σύκων. Όμως οι κυριότερες ποικιλίες που ξεχωρίζουν για την ποιότητά τους και καλλιεργούνται σε συστηματικούς συκεώνες είναι:

Το φρούτο της Μάνης εν αφθονία!

Η εικόνα των Πύργων που κοσμούνται με την φραγκοσυκιά είναι μοναδική. 

Νηστίσιμα λούπινα… Ο πασατέμπος της Μάνης!

Η άλλοτε τροφή των φτωχών και των πεινασμένων, πλούσια σε πρωτεΐνη, σήμερα κερδίζει συνεχώς θέση στο πιάτο της χορτοφαγικής διατροφής και συχνά αντικαθιστά τα προϊόντα σόγιας.

Ελιές τσακιστές πράσινες

Στη πράξη ότι τις ελιές πρέπει κανείς να τις μαζέψει πριν αρχίσουν να μαυρίζουν όταν είναι πράσινες. Τοποθετείτε τις καθαρές ελιές μέσα σε λεκάνη με νερό.

Ελιές καλαμών χαρακτές.

Ελιές καλαμών χαρακτές. Η καλυτερη ποικιλία επιτραπέζιας ελιάς.  Η μανιάτικη συνταγή •Βρίσκουμε εξαιρετικής ποιότητας ελιές καλαμών (σκληρές, μέτρια ώριμες) •Πλύσιμο και διάλεγμα (αφαιρούμε πολύ ώριμες, χτυπημένες)

Τα "τσεράτσια" της Μάνης...

"Ξυλοκέρατο" ή "Τσεράτσι" ή "χαρούπι" ονομάζουν τον καρπό στη Μάνη. Χαρουπιά η τσερατσιά είναι το αειθαλές δέντρο ή θάμνος, ύψους μέχρι 10-12 μ. από το οποίο προέρχεται ο καρπός.

Ο Χόνδρος

Ο χόνδρος είναι ένα φαγητό που γίνεται στους γάμους, σε πανηγύρια ή σε γιορτές.     Φτιάχνεται από τον καρπό του σταριού, τον οποίο κόβουμε με τον χειροκίνητο μύλο από μυλόπετρες, έτσι ώστε να κόβεται ο σπόρος σε 3-5 κομμάτια και όχι να γίνεται αλεύρι.

Η Ελλάς και θύμα βιοπειρατίας Σε Θάσο, Σαμοθράκη, Ικαρία και Λακωνία το καλύτερο βαλσαμόχορτο του κόσμου!    Αφιέρωμα: Χρονοτοπία - Γράφει o Γιώργος Λεκάκης  

  Ένα από τα χαρακτηριστικά προϊόντα της Μεσσηνίας και της Καλαμάτας είναι τα Καλαματιανά σύκα, η καλλιέργεια των οποίων κατά το παρελθόν είχε γνωρίσει μεγάλες δόξες, αφού η παραγωγή ξεπερνούσε τους 10.000 τόνους.  

Φτιάξτε στο σπίτι, υπέροχες ενεργειακές μπάρες για παιδιά και μεγάλους από σύκα

Υπέροχες ενεργειακές μπάρες για παιδιά και μεγάλους  Συνταγή ώριμο γλυκό σύκου   Υλικά: 1 κιλό σύκα ώριμα 700 gr. ζάχαρη 1/2 ποτήρι νερό   Παρασκευή

  Η καστανιά και το κάστανο  

  Φαγώσιμες ελιές - Πως γίνονται και πως διατηρούνται  

  Πως παράγεται το ελαιόλαδο στο ελαιοτριβείο στη Μάνη  

  Χρυσαφένιοι βώλοι από τη Μητέρα Φύση...     Γιατί οι ελιές της ποικιλίας Κορωνέικη παράγουν το καλύτερο ελαιόλαδο

  Τα φυτά της Μάνης       Από το βιβλίο «Οι Νυκλιανοί» του Δημήτρη Β. Δημητράκου    

  Πρωτοβουλία του Α.Σ. Καλαμάτας για καταχώρισή της στον κατάλογο προϊόντων ΠΟΠ  

 ΠΡΟΪΟΝΤΑ Λάδι, Ελιές, Μέλι, Αρωματικά φυτά , Κρέας, Τυρί, Ψάρια.